Naslovna Istaknuto NAJAVA: U toku su pripreme za obilježavanje Uskrsa u Lukavcu + VIDEO

NAJAVA: U toku su pripreme za obilježavanje Uskrsa u Lukavcu + VIDEO

Katolici će u nedjelju obilježiti Uskrs. Župni ured u Lukavcu priprema brojne aktivnosti, a vjernici prolaze kroz period intenzivnih duhovnih priprema.

 

Župnik  Župe sv. Ante Padovanskog u Lukavcu Andrija Župarić kaže da se vjernici na poseban način pripremaju za Uskrs, kroz vjerske i tradicijske običaje u dane vazmenog trodnevlja, odnosno tri dana prije Uskrsa. 

Misom, a onda i drugim vjerskim aktivnostima, u nedjelju će biti obilježen i veliki i svečani dan Uskrs.

 

„U nedjelju, 1. aprila HKD „Napredak“, u saradnji sa Župnim uredom,  organizira tradicionalno druženje u župnom dvorištu. Prilika je to da se, kao i svake godine, malo sastanemo i vidimo, da  se ne razbježimo poslije svete mise euharistije svako svojoj kući, nego da čestitamo jedni drugima Uskrs. Također smo organizirali i izbor najljepše nošnje, koja sve više pada u zaborav kod naših ljudi, zbog vremena u kojem živimo, zbog tempa života i svega ostalog. Tako da je to prilika da se žene obuku u te tradicionalne nošnje, kao i dječica, barem jednom ili dva puta godišnje“, rekao je za RTV Lukavac vlč. Andrija Župarić.

 

Sastavni dio programa će biti izbor najljepše ukrašene pisanice i najtvrđeg  jajeta. Za sve učesnike će biti pripremljene simbolične nagrade i pokloni.

 

U ponedjeljak, 2. marta 2018. godine u 13,00 sati, u Domu kulture u Bistarcu Donjem, za zvanice će biti upriličen prijem. Organizatori skupa, na koji su pozvani predstavnici javnog života Lukavca, su MZ Bistarac Donji, UDiVDR-a HVO Lukavac, HDZ BiH OO Lukavac, MO SDP Bistarac Donji i Župa sv. Ante Padovanskog.

 

(RTV Lukavac)