Naslovna AKTUELNO Najveća martovska plaća u Federaciji BiH 181.842,35 KM u neto iznosu

Najveća martovska plaća u Federaciji BiH 181.842,35 KM u neto iznosu

Najveća plaća u FBiH ove godine isplaćena je u Sarajevu u oblasti bankarstva za mart, a ona je iznosila čak 181.842,35 KM u neto iznosu, dok je u RS najveća ostvarena zarada iznosila 33.524 KM, a zarađena je u Banja Luci u oblasti finansijskog poslovanja, podaci su poreskih uprava.

 

Osim ove najveće, u Federaciji BiH je od početka godine isplaćeno još plaća čiji se iznosi mjere u desetinama hiljada KM.

 

U Poreznoj upravi FBiH odgovorili su da je druga po visini plaća od 98.357,17 KM isplaćena u djelatnosti trgovine za april.

 

Napominju da se, s obzirom da su ove plaće isplaćene samo u jednom mjesecu, može pretpostaviti da ti iznosi, osim redovne plaće, sadrže prihode od određenih bonusa ili koristi.

 

U RS je najviša isplaćena zarada u prva tri mjeseca ove godine skoro pa šest puta manja nego u FBiH.

 

Ekonomski analitičar Igor Gavran za “Nezavisne” je rekao da ove zarade ni u kom slučaju nisu realan odraz stanja u ekonomiji BiH te da su one uglavnom rezultat dobrog poslovanja banaka u BiH.

 

A da nisu odraz stanja znamo dobro jer je prosječna plaća u BiH oko 950 KM, tako da jednom “prosječnom” radniku treba oko 190 plata, ili skoro 16 godina rada, da zaradi ono što je neko dobio u jednom mjesecu. Pri tome, upravo ovako visoke plaće i prave prosjek.

 

Direktor jedne ugledne institucije kao što je Zemaljski muzej ima i manje od ovog prosjeka. I on, kao i brojni radnici.