Naslovna AKTUELNO Nakon 97 posto prebrojanih glasova na Kosovu je pobijedilo Samoopredjeljenje

Nakon 97 posto prebrojanih glasova na Kosovu je pobijedilo Samoopredjeljenje


Na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu, nakon više od 90 posto prebrojanih glasova Samoopredjeljenje je i dalje u najboljem položaju sa 55 osvojenih zastupničkih mandata i 48,17 posto glasova.

 

 

 

 

 

 

Demokratska partija Kosova osvojila je 17,32 posto glasova, odnosno 20 zastupničkih mjesta, dok je Demokratski savez Kosova Ise Mustafe osvojio 13,18 posto, odnosno 16 zastupničkih mjesta.

 

 

 

 

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da je, prema procjenama te stranke, pobjednik na izborima jeste lista pokreta “Samoopredjeljenje”, a da je njegova stranka osvojila oko deset posto glasova birača.

 

 

 

 

Alijansa za budućnost Kosova, nakon 97 posto prebrojanih glasova ima 7,40 posto glasova.

 

 

 

 

Srpska lista je osvojila 5,27 posto glasova birača na Kosovu, a predsjednik ove liste Goran Rakić je objavio da je ova lista osvojila svih deset mandata koji su u Skupštini Kosova zagarantovani za predstavnike Srba.

 

 

 

 

Izborna mjesta su zatvorena u 19 sati, a izlaznost je prema informacijama CIK-a iznosila 45,56 posto, odnosno na vanredne parlamentarne izbore izašlo je 843.862 glasača sa pravom glasa.

 

 

 

 

 

Kosovska policija je saopćila da su sinoć u saradnji sa Javnim tužilaštvom pokrenuta tri slučaja u vezi sa kršenjem izbornog procesa. Prema navodima policije, ovi slučajevi su na vrijeme otkriveni i nisu uticali na tok izbornog procesa.