Naslovna AKTUELNO Stradali Rade Šimić bio je uzoran pripadnik OS BiH koji je volio...

Stradali Rade Šimić bio je uzoran pripadnik OS BiH koji je volio svoju domovinu


Oružane snage BiH se opraštaju od svog vjernog pripadnika Radeta Šimića koji je poginuo u lavini koja se pokrenula na Prenju. Šimić će među svojim kolegama ostati upamćen kao oficir, putopisac i avanturista.

 

 

 

 

U videosnimku koje su Oružane snage BiH objavile prije četiri godine Šimić je upravo tako i predstavljen, kao oficir koji je živio svoju avanturu između vojske i putovanja.

 

 

 

 

Rade Šimić je radio kao kontrolor i časnik za materijalno-finansijske poslove u Oružanim snagama BiH. U Tuzli je završio Ekonomski fakultet s najboljim prosjekom, a kako je kazao, prilika da bude u Oružanim snagama pomogla mu je u namjeri da ostane živjeti u BiH.

 

 

 

 

“Volim svoju domovinu, raznolikost prirode i pristupačnost ljudi na ovim prostorima. Drago mi je što sam bitna karika u sistemu Oružanih snaga BiH i tu vidim prostor za lični rast i napredak.”, govorio je Šimić u video OSBiH.

 

 

 

 

Rade je tokom jednogodišnje vojne obuke uspio napisati i knjigu o putovanjima po dijelovima Južne Amerike.

 

 

 

 

“Imao sam čast da prisustvujem nogometnoj utakmici između BiH i Argentine na čuvenom stadionu Marakana u Rio de Janeiru. Odatle, pa kroz zemlje Južne Amerike, teklo je moje putovanje. Svi ti trenuci, slike i zapisi s putovanja bili su po strani do trenutka moje vojne obuke. Tu sam imao vremena da poslije dnevnih aktivnosti sjednem i sam sa sobom razlučim i finaliziram svoju knjigu”, kazao je Šimić.

 

 

 

 

On je upravo i vidio veliku sličnost između putovanja i vojske.

 

 

 

 

“Svako putovanje i svaki grad koji posjetite, planina na koju se popnete i avantura koju proživite, ugradi u vas nešto svoje. Više niste ista osoba. Tako je i tokom vojne obuke. Svjesno ili nesvjesno primate sistem određenih vrijednosti koji vam kasnije može pomoći u vašem vojničkom pozivu”, poručio je Šimić, veliki zaljubljenik prirode i planine od kojeg se danas oprašta BiH.