Naslovna Magazin Nakon najave popuštanja mjera u Velikoj Britaniji znatno povećan broj rezervacija odmora

Nakon najave popuštanja mjera u Velikoj Britaniji znatno povećan broj rezervacija odmora


Turističke kompanije u Velikoj Britaniji izvijestile su o ogromnom povećanju broja rezervacija odmora u inostranstvu nakon što je vlada ove države najavila ublažavanje korona-mjera.

 

 

 

 

 

Britanci će te detalje saznati 12. aprila, kada će vlada objaviti analizu o putovanjima. London je poručio da će zabrana većine putovanja u inostranstvo ostati na snazi minimalno do 17. maja.

 

 

 

 

 

Jučerašnja objava premijera Borisa Johnsona već je pokrenula lavinu rezervacija odmora u inostranstvu.

 

 

 

 

 

Vodeći evropski turoperater TUI izvijestio je da su rezervacije odmora preko noći skočile za 500 posto. Dalje su naveli da su u ponedjeljak zabilježili najviše rezervacija u više od mjesec, ističući velik interes građana za ljetni odmor u Grčkoj, Španiji i Turskoj.

 

 

 

 

 

Također, zbog neizvjesnosti kada će biti dozvoljeno putovanje u inostranstvo, pojedini turisti planiraju odmor u Velikoj Britaniji.

 

 

 

 

 

Thomas Cook navodi da se promet na njegovoj web stranici u ponedjeljak poslije 15:00 sati udvostručio, uz poplavu rezervacija za destinacije u Grčkoj, na Kipru, u Meksiku i Dominikanskoj Republici.

 

 

 

 

 

Avioprijevoznik easyJet izvijestio je da su se rezervacije letova više nego učetverostručile, dok su rezervacije za ljetni odmor na lokacijama poput Alicantea, Malage, Palme, Fara i Krete više nego usedmerostručene.

 

 

 

 

 

 

Najviše rezervacija bilježili su za august, zatim juli pa onda septembar.

 

 

 

 

 

“Iako čekamo više pojedinosti, jasno je da je vladina ambicija otvoriti međunarodna putovanja u sljedećim mjesecima i nadamo se da će to biti na vrijeme za ljetne odmore”, objavili su.

 

 

 

 

 

Izvršni direktor easyJeta Johan Lundgren je kazao da je najava premijera Johnsona pružila prijeko potreban poticaj povjerenju kupcima u Velikoj Britaniji.

 

 

 

 

 

“Neprestano smo svjedočili prigušenoj potražnji za putovanjima, a val rezervacija pokazuje da su potrošači u Velikoj Britaniji samo čekali signal vlade da planira ponovo omogućiti putovanja”, dodao je Lundgren.

 

 

 

 

 

Mnogi smatraju da je popuštanje mjera pozitivan korak, međutim, razočarani su ipak oni koji su računali na putovanja za vrijeme uskršnjih praznika.

 

 

 

 

 

 

“Uskrs je, naravno, ključan datum za putovanja u kalendaru putnih agencija i sektora, a ta je prilika izgubljena, jedan praznik manje za domaću prodaju”, kazala je stručnjakinja za maloprodaju Kate Hardcastle, piše BBC.