Naslovna AKTUELNO Uznemiravanje žena u javnoj sferi života, tema diskusije koju je organizovala Misija...

Uznemiravanje žena u javnoj sferi života, tema diskusije koju je organizovala Misija OSCE-a u BiH


Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini (BiH) organizovala je, 23. februara 2021. godine, online diskusiju na temu uznemiravanja žena u javnoj sferi.

 

Diskusija je okupila preko 130 predstavnica i predstavnika organizacija civilnog društva, relevantnih institucija, međunarodne zajednice i javnosti sa ciljem da definiše preporuke o tome kako sprečavati i rješavati problem uznemiravanja žena u javnoj sferi. Učesnice i učesnici su razgovarali i o načinima boljeg razumijevanja posljedica ovakvog zlostavljanja, kao i utvrđivanju dostupnih odgovora na ovaj problem.

 

“Žene i djevojke počele su prijavljivati zlostavljanja i diskriminatorna ponašanja, poručujući da je sada dosta. Ovo je pozitivan preduslov za promjenu i važno je da podržimo one koje javno govore o tome”, kazala je ambasadorica Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u BiH.  “OSCE se pridržava nulte tolerancije bilo kojeg oblika uznemiravanja i vodi sveobuhvatan program borbe protiv rodno zasnovanog nasilja nad ženama i djevojkama. Radimo na jačanju institucionalnog odgovora na rodno zasnovano nasilje i na osnaživanju žena kako bi prepoznale i prijavile bilo koji oblik uznemiravanja, a posebno radimo na osnaživanju marginaliziranih žena u tom smislu”.

 

“Značajno učešće žena na svim nivoima je od suštinske važnosti za demokratsko i održivo društvo. Kako bi se borili protiv uznemiravanja žena u javnoj sferi, potrebno je da žene i muškarci zajednički rade na prevazilaženju destruktivnih stereotipa koji onemogućavaju pojedince i društvo da postignu svoj puni potencijal”, istakla je Johanna Strömquist, ambasadorica Švedske u BiH, predstavljajući švedsko predsjedavanje OSCE-om, koje rodnu ravnopravnost smatra jednim od tri glavna prioriteta u BiH i za BiH.

 

 

Matt Field, britanski ambasador u BiH, naglasio je: „Prevelik broj žena u javnom životu u BiH se suočava sa stalnim uznemiravanjem, prijetnjama, insinuacijama i napadima.  Cilj toga je da se žene osjećaju da im nije mjesto u javnom životu, da ne pripadaju na mjestima gdje se donose odluke. Svi su na gubitku ako se to desi. Politika i politike će biti lošije, donesene odluke će biti lošije.  Danas sam ovdje da čujem i bolje razumijem kako se boriti protiv ove grozne pojave, na dobrobit svih”.

 

 

Seksistički stavovi i stereotipi su široko rašireni u tijelima vlasti, politici, privatnom sektoru, akademskom društvu, novinarstvu, umjetnosti, nauci i tehnologiji, čak i u civilnom društvu i međunarodnim organizacijama. Nadamo se da će ova diskusija dati doprinos podizanju svijesti o ovom problemu, te osigurati da ovaj vid uznemiravanja bude široko prepoznat, da se o njemu razgovara i da bude efikasno riješen.

 

 

 

(RTV Lukavac)