Naslovna AKTUELNO Nakon Njemačke, i Francuska uvodi lockdown

Nakon Njemačke, i Francuska uvodi lockdown


Francuski predsjednik Emmanuel Macron kazao je da će Francuska zbog sve većeg broja novih slučajeva od petka uvesti novi lockdown.

 

Bit će zabranjena okupljanja, a samo će neka putovanja biti dozvoljena. Škole će ostati otvorene, kao i vrtići, a fakulteti će se prebaciti na online nastavu. Za sve će biti uvedena i obveza rada od doma. Restorani i kafići bit će zatvoreni.

 

Francuski predsjednik Macron kazao je da će lockdown trajati barem do 1. prosinca, a ublaženje mjera nakon dva tjedna mogu biti određeno za neke trgovine ako se situacija popravi.

 

Kazao je i kako će nakon 15 dana napraviti reviziju situacije i vidjeti mogu li otvoriti dućane. Macron je kazao da će mjere popuštati tek u trenutku kad dnevni broj zaraženih padne na 5000.

 

Macron je poručio kako je Francusku pogodio drugi val koji će biti snažniji i ubojitiji od prvog te kazao da je siguran da će 9000 pacijenata biti na intenzivnoj do sredine studenog, što bi značilo da će kapaciteti biti gotovo potpuno popunjeni.

 

Danas je i kancelarka Angela Merkel najavila da Njemačka od ponedjeljka 2. studenog ide u djelomični lockdown na mjesec dana kako bi smanjila sve veći broj zaraženih koronavirusom, a epidemiološke mjere vrlo su slične onim koje je najavio Macron pa se s nameće pitanje jesu li Njemačka i Francuska danas zapravo postavile novi europski koncept lockdowna.