Naslovna AKTUELNO Pokrenuta peticija da se Batku omogući odbrana sa slobode

Pokrenuta peticija da se Batku omogući odbrana sa slobode

Mi, zaposlenici, prijatelji i poštovatelji rada OTVORENE MREŽE tražimo da Almiru Čehajiću Batku bude dozvoljeno da u istražnom postupku učestvuje sa slobode, kao i da se brani sa slobode!

 

Uposlenici Otvorene mreže pokrenuli su peticiju za Almira Čehajića Batka, u kojoj traže da se pusti iz pritvora kako bi se branio sa slobode, pozivajući se na čitav niz slučajeva samo u ovoj godini, sa mnogo težim optužbama, kojima je to pravo omogućeno. 

U svojoj petici navode sljedeće:

Mi, zaposlenici, prijatelji i poštovatelji rada OTVORENE MREŽE tražimo da Almiru Čehajiću Batku bude dozvoljeno da u istražnom postupku učestvuje sa slobode, kao i da se brani sa slobode!

Čehajić je narušenog zdravlja koje boravak u pritvoru može značajno pogoršati.

Osim toga, samo tokom 2020-te godine u Bosni i Hercegovini mogućnost i pravo da se brane sa slobode dobili su policijski inspektori osumnjičeni za primanje 20.000 KM mita; Fadil Novalić, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić koji su za 10 miliona javnog novca kupovali respiratore preko privatne firme za uzgoj malina; osumnjičeni za dilanje droge; osumnjičeni da je maloljetnika izbo nožem; petorica osumnjičenih za namještanje utakmica u Prvoj ligi Federacije BiH; osumnjičeni da je organizator pokušaja ubistva; učesnici u tuči nakon koje je preminuo jedan učesnik; vijećnik Općine Novi Grad osumnjičen za primanja mita;  deportovani iz Sirije;  savjetnik premijera Unsko-sanskog kantona; osumnjičeni za seksualno zlostavljanje i obljubu trinaestogodišnje djevojčice; osumnjičen za prevaru četiri lica iz Banjaluke i druga krivična djela; ljekar  osumnjičen da je počinio obljubu nad nemoćnim licem; članovi uprave Global Ispat koksne industrije Lukavac osumnjičeni za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja ili ovlaštenja…. Sve njih je Google izbacio SAMO za 2020-tu godinu!

U isto vrijeme OTVORENA MREŽA koju vodi Almir Čehajić Batko je pomogla skupljanje novca i obezbijedila mogućnost, te organizovala transplantaciju organa za više od 70 ljudi i na različite načina pomogla veliki broj ljudi.

Molimo vas da potpišite ovu peticiju i podržite nastojanje OM-a i ovlaštenog advokata da od nadležnih organa traže realizaciju ovog zahtjeva.