Naslovna AKTUELNO Naše košarkašice savladale Rusiju

Naše košarkašice savladale Rusiju

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine počela je pobjedom kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2021. godine, koje se održava u Francuskoj i Italiji.
Izabranice selektora Gorana Loje u gostima su savladale Rusiju rezultatom 70:69. Ruskinje su prije ovog susreta važile za favorita, ali to nisu potvrdile na parketu prepune dvorane u Orenburgu, gdje su ih bh košarkašice savladale.
U prvoj četvrtini susreta bh reprezentativke su pružile sjajnu partiju i prvih deset minuta su riješili u svoju korist rezultatom 19:14. U drugoj četvrtini naše protivnice su zaigrale dosta čvršće u obrani i uspjele da preokrenu rezultat u svoju korist i na odmor odlaze sa prednošću od sedam poena. Rezultat je glasio 37:30 u korist Rusije. U trećem periodu bh. tim je ponovo pokazao sjajnu igru i uspio da smanji prednost Ruskinja. Predvođene sjajnom Jonquel Jones i Maricom Gajić uz pomoć ostalih suigračica, naš tim je uspio da smanji zaostatak na samo tri poena, 52:49. Odličnu igru bh tim je nastavio i na otvaranju posljednjeg perioda i serijom 8:3 dolaze do prednosti 57:55. Nakon toga gledali smo dosta neizvjesnu utakmicu u kojoj su naše reprezentativke u potpunosti parirale favorizovanoj Rusiji.
Bh. selekcija narednu utakmicu igra u nedjelju protiv selekcije Švicarske, a taj susret se igra u dvorani Skenderija. Švicarska i Estonija, protivnice su u Grupi C, svoj susret igraju od 20 sati. Rusija: Leshkovtseva 0, Nizamova 6, Shabanova 0, Shilova 6, Vadeeva 18, Anoikina 4, Komarova 0, Levchenko 9, Logunova 6, Namok 0, Razheva 6, Zhedik 12. Selektor: Alexander Kovalev. Bosna i Hercegovina: Deura 6, Gajić 17, Jones 29, Kapor 10, Vrančić 5, Babić 0, A. Delić 0, N. Delić 0, Džebo 0, Džinić 0, Džombeta 3, Marković 0. Selektor: Goran Lojo.