Naslovna AKTUELNO Zagađenje ostavlja posljedice na zdravlje stanovnika općine Lukavac (VIDEO)

Zagađenje ostavlja posljedice na zdravlje stanovnika općine Lukavac (VIDEO)


Zrak u Lukavcu je u vrhu zagađenosti u Evropi, bez obzira na godišnje doba, tvrde u Forumu za zaštitu okoliša općine Lukavac. Kako navode aktivisti, najveći zagađivači zraka su tri velike industrijske kompanije, koje prilikom proizvodnje, prevashodno zbog stare i dotrajale opreme u svojim postrojenjima, u atmosferu ispuštaju otrovne materije.

 

Dolaskom jeseni, a onda i zime, zrak će biti još zagađeniji zbog individualnih ložišta, sve starijih automobila koje vozimo i prisutne prašine koja nije direktni produkt rada industrijskih postrijenja. Analize kažu da se za oko 11% okoliš zagađuje na ovaj način, dok 89% otpada na industriju.

 

U nevladinom sektoru, ekološkim organizacijama, pa tako i u Forumu za zaštitu okoliša smatraju da su još oni i građani ostali čvrsti u borbi za pravo na čist zrak odnosno okoliš. Članovi Foruma za zaštitu okoliša Lukavac, kao i stanovnici ove općine, su okruglim stolovima, protestnim skupovima i šetnjama, skretali pažnju nadležnima na ovaj veliki problem.

 

Veliki zagađivači nedovoljno sredstava ulažu u modernizaciju postrojenja, dok sa druge strane nadležne kantonalne i federalne institucije ne čine dovoljno da njihov rad svedu u zakonske okvire.

 

 

Količina štetnih čestica u zraku je već odavno preko granica normalnih vrijednosti, navode u Forumu za zaštitu okoliša Lukavac. U saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo TK i Ministarstvom zdravstva TK došli su do zabrinjavajućih podataka o broju oboljelih građana općine Lukavac. Posebno je zanimljiv podatak koji ukazuje na drastično povećanje oboljelih od pojedinih bolesti, ali i to što je sve više slučajeva respiratornih oboljenja kod beba do godinu dana.

 

Video priču o ovoj važnoj temi pripremio je Midhat Sarajlić.

 

(RTV Lukavac)