Naslovna AKTUELNO „Nevidljivi“ od 8. juna vidljivi Lukavčanima

„Nevidljivi“ od 8. juna vidljivi Lukavčanima

Izložba fotografija Munevera  Salihovića  u Lukavcu će biti postavljena od 8. juna.

 

„Nevidljivi“  je naziv autorskoga ciklusa koji prikazuje rudare Bosne i Hercegovine, koji su danas uglavnom junaci socijalnih priča.


 

Izložba prikazuje sugestivne portrete rudara, koji na svojevrstan način oslikavaju teške uslove za rad u ovom sektoru. Ipak, fotograf je uspio da zabilježi pozitivne izraze na licima rudara, kao i pokrete, s namjerom da prikaže njihov entuzijazam uprkos teškom poslu koji obavljaju.

 

“Snimao sam ih neposredno nakon izlaska iz jame, jer sam želio ovjekovječiti momenat kada su oni sami svoji, kad ne misle ni na šta drugo osim na sebe, kada podsvjesno ili svjesno znaju da su i taj dan preživjeli. Prvi udisaj čistog zraka “na sigurnom”, prva cigereta za pušače koje s prvim dimom pola nestane, prva zraka svjetlosti nakon osmočasovnog radnog dana provedenog par hiljada metara pod zemljom u potpunom mraku”, izjavio je Munever  Salihović.

 

Otvaranje izložbe je u petak, 8. juna u 17,00 sati u JU Javna biblioteka Lukavac, a u okviru trodnevnog programa Međunarodne likovne kolonije „Bistarac 2018“, koju organizuje HKD „Napredak“ Lukavac.

 

(RTV Lukavac)