Naslovna AKTUELNO Obilježavanje 25. godišnjice od oslobođenja Trepala i Skresaca

Obilježavanje 25. godišnjice od oslobođenja Trepala i Skresaca

Prošlo je 25. godina od kako su dvije lukavačke brigade 117 brdska i 212 Bosansko-oslobodilačka zauzele jednu u ratu od najvažniji strateški kota Trepale i Skresce.

 

Ubojiti brigadni tandem nakon niza uspješnih akcija poput Vijenca, Stambenih, Griča, Jarušaka, Orahovice, tog 28. maja 1995. godine Oslobodile su Trepale i Skresce, a osvajanjem ove kote agresorske snage su bile primorane na povlačenje duboko u ozrenska brda.

Obilježavanje ovog značajnog datuma započelo je polaganjem cvijeća delegacija boračkih udruženja, delegacije općine Lukavac i općinskog vijeća kao i MZ i KUD Devetak na spomen obilježje borcima narodno oslobodilačkog rata 41-45, a zatim i polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na spomen česmi šehidima i poginulim borcima Armije RBiH u Devetaku.

 

Opširnije u video prilogu Alema Meškovića!

Obilježavanje ovog značajnog datuma bit će nastavljeno u nedjelju 31. maja organizacijom tradicionalnog Marša koji u 11 sati kreće sa lokaliteta Kamen do vrha kote Trepala.

 

Po završetku marša na lokaciji Kamen za sve učesnike će biti obezbjeđen ručak – vojnički grah uz poštivanje svih mjera predostrožnosti.