Naslovna AKTUELNO Rješavanje problema zapošljavanja djece šehida (VIDEO)

Rješavanje problema zapošljavanja djece šehida (VIDEO)

Jedan od problema sa kojima se suočavaju boračke kategorije je nezaposlenost.Samo u prošloj godini je 600 akademsko obrazovane djece šehida i poginulih boraca upravo iz ovog razloga napustilo BIH.

 

Iz Saveza organizacija porodica šehida i poginulih boraca TK, smatraju da se nadležne institucije moraju još više uključiti u reješavanje ovog problema.

 

Na evidencijama za zapošljavanje veliki je broj nezaposlenih i iz reda boračke populacije. Iako bi po Zakonu djeca šehida i poginulih boraca trebali da imaju prednost pri zapošljavanju to se u praksi ne primjenjuje, u društvu su uglavnom izloženi stigmatizaciji, pa je i to jedan od razloga napuštanja BiH, zemlje u čijim temaljima su životi njihovih očeva.

 

Savez organizacija porodica šehida i poginulih boraca TK u saradnji sa nadležnim državnim institucijama odnosno resornim ministarstvima, svake godine kroz razne Projekte i Programe za zapošljavanje pokušava riješti ovu problmatiku.

 

Međutim mišljenja su da djece ove kategorije moraju biti zaposlena u javnom sektoru.

 

Kada je u pitanju općina Lukavac, prema podacima Organizacije porodica šehida i poginulih boraca od 177-oro djece 73 je na evidenciji za zapošljavanje.

 

Opširnije u video prilogu Edine Husović.