Naslovna AKTUELNO Obilježena godišnjica oslobađanja Vijenca i Jarušaka + VIDEO

Obilježena godišnjica oslobađanja Vijenca i Jarušaka + VIDEO

11. Maj jedan je od najznačajnijih datuma u novijoj historiji Lukavca, ali i TK i cijele BiH. Na ovaj dan, prije 24 godine, pripadnici Armije RBiH oslobodili su kotu Vijenac i Jaruške Gornje.

 

 


Bila je to prekretnica kojom je odbrambeni rat prerastao u oslobodilački i kada je započelo oslobađanje kompletne teritorije općine Lukavac.

 

 

Program obilježavanja je započeo okupljanjem bivših boraca i učenika osnovnih škola, koji su potom zajedno prodefilovali ulicama Lukavca.

 

 

Fatihom, minutom ćutanja i polaganjem cvijeća učesnici defilea odali su počast poginulim borcima na Centralnom spomen-obilježju u Lukavcu. Pridružili su im se načelnik dr. Edin Delić, predsjedavajući Općinskog vijeća Mehmed Suljić, te drugi predstavnici Općine Lukavac i PU Lukavac.

 

 

Počast je odata i cvijeće položeno na više lokaliteta u Poljicu, Puračiću, Jaruškama Gornjim, Stambenim i RK „Vijenac“.

 

 

Istorijski sat  održan je u 12, 45 ispred školskog objekta u Jaruškama Gornjim.

 

 

U drugom dijelu dana upriličena su obraćanja zvanica, kulturne i sportske aktivnosti.

 

 

Povodom obilježavanja 11. maja obratili su se i ministar za boračka pitanja u Vladi TK Enes Gegić i načelnik Općine Lukavac dr. Edin Delić.

 

 

„Ovo je dan kada svi Lukavčani, a trebalo bi i čitav kanton i BiH, slavi ovaj dan jer je to za čitav region bila prekretnica u vojnom smislu, kada smo oslobodili Vijenac bez obzira na žrtve koje smo imali. Vijenac je vojno dobijen, a nakon toga su počele sve druge strategije za rušenje agresora. Ovaj dan ističem kao dan kada svi borci treba da budu prisutni i kada historijski čas treba da slušaju sva školska djeca, kako se takvo nešto više nebi ponovilo. Kao ministar za boračka pitanja želim da čestitam ovaj dan svim Lukavčanima, posebno našim borcima i da ih pozovem da ne zaborave žrtve koje su podnijeli naši poginuli borci“, rekao je za portal rtvlukavac.ba Enes Gegić, ministar za boračka pitanja u Vladi TK.

 

 

„Veliki je to uspjeh, vojni iz tog vremena, ali mislim i civilizacijski, humani, ljudski. Mi smo u ovoj operaciji oslobađanja Vijenca zarobili, koliko se sjećam,  50 do 60 neprijateljskih vojnika. U toku borbenih dejstava je bilo žrtava, a svaka žrtva je velika i teška, i sa naše i sa neprijateljske strane, ali imajući u vidu obim i značaj ove akcije i to je uspjeh. Ono na što sam posebno ponosan je da iza ove akcije ne stoji nikakva mrlja. Ovi ljudi što su ostavili živote su to učinili u jednoj briljantnoj vojničkoj akciji u kojoj se jednostavno to nije moglo izbjeći, ali sa naše strane niko nije počinio zločine, tako da možemo upisati u istoriju Lukavca ovo kao jednu važnu bitku za oslobađanje“, rekao je dr. Edin Delić, načelnik Općine Lukavac.

 

 

Načelnik Delić rekao je i da novim generacijama ostavljamo jednu priču o uspjehu, čojstvu, junaštvu, znanju, umijeću i priču o jednom gradu koji je nastavio nakon toga da živi sve svoje vrijednosti.

 

(RTV Lukavac)