Naslovna AKTUELNO Objavljena dugoročna prognoza za novembar

Objavljena dugoročna prognoza za novembar

DCIM100MEDIADJI_0017.JPG

Nakon toplog i suhog oktobra, koje je podsjećalo na pravi ljetni period, početak novembra, kako navode iz Hidrometereološkog zavoda FBiH, bit će također  neuobičajeno topao, ali uz veću količinu padavina. Prva polovina sedmice, bit će propraćena naoblačenjima, a jako južno strujanje, donijet će kišu i to, i do 50 milimetara po metru kvadratnom. Jedanesti mjesec u godini najavljuje nešto hladnija jutra, ali ne u značajnijoj mjeri. Umjeren do jak vjetar očekuje se, prema prognozama, više na jugu zemlje.

 

”U prvom dijelu sedmice jutarnja temepratura zraka kretat će se od 8 do 13 u Bosni,  u Hercegovini do 16, a krajem sedmice od 3 do 7 u Bosni, na jugu zemlje do 11 stepeni . Maksimalne dnevne temperature kretat će se između 13 i 19, u Bosni pred kraj sedmice  u kotlinskim područjima maksimalne temperature od 12 do 15 stepeni”, navodi Dženan Zulum, klimatog FHMZ-a.


 

U drugom dijelu sedmice, odnosno četvrtak i petak, očekuje nas nešto nestabilnije vrijeme, popraćeno jačim naoblačenjem koje će usloviti kišu, uz slab vjetar. I naredne sedmice, odnosno u periodu od 11. do 18. novembra, nastavlja se natprosječno toplo, sa izraženim padavinama. Na jugu zemlje očekuju se pak veće padavine u odnosu na Bosnu. Prema podacima Hidrometereološkog zavoda, ovako topao period, zadnjih godina, nije bio zabilježen.

 

”Jutarnje temperature zraka prognoziraju se između 4 i 9 u Bosni, na jugu zemlje do 13, a najviše dnevne od 8 do 14 stepeni Celzijusa”, kaže Zulum.

 

Temperature u novembru znatno su veće nego što je to bilo ranijih godina. Problemi sa zdravljem, kostoboljom, reumom pa sve do onih sitnih, kao što je odabir odjevnih predmeta, sve su to tegobe sa kojima se susreću naši građani.

 

Kišno ali toplo vrijeme, očekuje nas gotovo cijeli novembar. Naznaka o promjenama vremena, niti o pojavi prvih zimskih vjesnika, skoro da nema. Jedino kiše, koje su najavljenje u narednom periodu, ”ukrasit” će ovu jesen. Obilnija količina padavina pogodovat će vlažnosti tla, te će posijani usjevi imati pogodnije uslove za početnu fazu rasta i razvoja.