Naslovna AKTUELNO Objavljeni javni pozivi za sufinansiranje liječenja i drugih troškova boračke populacije

Objavljeni javni pozivi za sufinansiranje liječenja i drugih troškova boračke populacije

Iz resornog ministarstva navode kako je “potrebno da svi koji budu aplicirali obrate posebnu pažnju na obrasce putem kojih apliciraju kao i na uvjete koji su propisani, te da ove godine potpuno jednako mogu aplicirati i branioci koji žive na području manjeg bh. entiteta”.

“Ove godine način apliciranja je drugačiji nego prethodnih, imajući u vidu da je usvojen Zakon o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica, pa će tako svi demobilizirani branioci pomoć u liječenju za oboljenja s Liste oboljenja, koja je sastavni dio Pravilnika i obrasca, moći ostvariti putem posebnog obrasca koji je dostupan na web stranici Ministarstva a ne putem Javnog poziva”, navodi se u saopćenju.

 

Kako se nadalje navodi, pravo na jednokratnu novčanu pomoć za plaćanje troškova po Zakonu ostvaruje isključivo demobilizirani branilac i to za vlastito liječenje ili liječenje članova uže porodice.


 

“Članovima uže porodice smatraju se roditelji, bračni partner i djeca koja žive u zajedničkom domaćinstvu s demobiliziranim braniocem do navršene 25. godine života. Zahtjev za ostvarivanje prava na jednokratnu novčanu pomoć za plaćanje troškova liječenja podnosi demobilizirani branilac za sebe lično ili za užeg člana porodice a podnosiocu zahtjeva finansijska sredstva mogu se odobriti jednom u toku kalendarske godine za pomoć u liječenju oboljenja sa Liste oboljenja koja je dostupna na web stranici Ministarstva i obrascima”, navodi se.

 

Iz resornog ministarstva, istovremeno, navode da pravo na apliciranje za sredstva po Javnom pozivu za jednokratnu pomoć u liječenju imaju članovi uže porodice poginulih branilaca, umrlih ratnih vojnih invalida i umrlih dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja.

 

Navodi se, također, da zahtjev za ostvarivanje prava na troškove dženaze/sahrane demobiliziranog branioca po Zakonu o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica može podnijeti član uže porodice demobiliziranog branioca s kojim je umrli živio u zajedničkom domaćinstvu u vrijeme smrti, najkasnije u roku od jedne godine od dana smrti demobiliziranog branioca.

 

Članom uže porodice u smislu ovog pravilnika smatraju se roditelji, bračni partner i djeca koja su živjela u zajedničkom domaćinstvu sa demobiliziranim braniocem do navršene 25 godine života.

 

Zahtjev može podnijeti samo jedan član porodice demobiliziranog branioca, a ovo pravo ne mogu ostvariti članovi porodice demobiliziranog branioca, ukoliko su ga ostvarili po istom osnovu od kantonalnog ministarstva, nekog drugog državnog organa ili ustanove, kao i kod poslodavca kod kojeg su zaposleni.

 

Pravo na jednokratnu pomoć za sufinansiranje troškova dženaza/sahrana po Javnom pozivu imaju ratni vojni invalidi, članovi uže porodice šehida i poginulih branilaca, dobitnici priznanja i odlikovanja, demobilizirani branioci za slučaj smrti užeg člana porodice, članovi uže porodice za umrle članove uže porodice ratnih vojnih invalida, dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i demobiliziranih branilaca.

 

Na obrascima koji su dostupni putem službene web stranice Ministarstva navedeni su i dokumenti potrebni za apliciranje. Za ove namjene u Budžetu Vlade FBiH obezbijeđeno je 1.500.000,00 KM za pomoć u liječenju branilaca te 400.000 KM za pomoć u sufinansiranju troškova sahrana/dženaza, navodi se u saopćenju.