Naslovna AKTUELNO Od večeras ograničavanje kretanja poslije 23 sata

Od večeras ograničavanje kretanja poslije 23 sata

Pomoćnik ministra za javno zdravlje Federacije Bosne i Hercegovine Goran Čerkez kazao je da se od danas uvodi mjera ograničavanja kretanja od 23 do 5 sati, kao i da se ograničava broj prisutnih građana na skupovima, 30 u zatvorenom i 30 na otvorenom, uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera.

 

– To nije ‘policijski sat’ već ograničavanje kretanja. Svi građani koji rade imat će mogućnost kretanja, svi ostali će morati biti u kućama, jer moramo onemogućiti noćne zabave i rad diskoklubova – poručio je Čerkez. 

Također je kazao da sedam dana nakon izbora, nastava u školama se neće odvijati kako bi se prostorije dezinficirale.

 

Naglasio je da svi građani moraju pomoći zdravstvenom sektoru, kojem je izrazio veliku zahvalnost za požrtvovanost.

 

Poručio je roditeljima i djeci, kao i građanima treće životne dobi da ne izlaze ukoliko nemaju potrebe te da se discipliniraju narednih 20 dana.

 

Situacija je vrlo ozbiljna, niko ništa ne radi, a to se odnosi na one koji trebaju da vrše nadzor. Politički skupovi su neprihvatljivi i necivilizirani – smatra Čerkez.

 

Kazao je da su svi svjedoci apsolutne kantonalne pasivnosti te da su rijetke zemlje u svijetu gdje je sve ‘spalo’ na zdravstveni sektor.

 

– Osam mjeseci je prošlo i trebamo se pitali da li je neko osigurao uvjete funkcioniranja cijelog sistema. Pored virusa, tu je i neodgovornost faktora koji trebaju biti stalno na usluzi. Ne može zdravstvo i dio stanovništva koji poštuje mjere zaustaviti širenje virusa – zaključio je Čerkez.