Naslovna AKTUELNO Održana 2. sjednica OO sajma „List“

Održana 2. sjednica OO sajma „List“

U okviru priprema za održavanje 19. Međunarodnog sajma turizma i ekologije  „List“, u  Lukavcu je održana i druga sjednica Organizacionog Odbora Sajma.

 

Razgovaralo se o dosadašnjim aktivnostima na organizaciji od 17. po redu sajamske manifestacije. 

Kako je prezentovao Aziz Čačković predsjednik OO Sajma, veoma je značajno da su  sredstva za finansiranje Sajma predviđena Budžetom Općine Lukavac  otala na istom nivou kao i prošle godine, što je ohrabrujuća informacija za organizatora. „U direktnim kontaktima i razgovorima koje smo sa Markom Šantićem predsjednikom Privredne komore FBiH vodili u posljednjih nekoliko mjeseci, uspjeli smo dogovoriti učešće Privredne komore FBiH na Sajmu.

 

Razgovarali smo sa predsjednikom Šantićem na sajmovima i konferencijama u Virovitici, Sarajevu, Mostaru o značaju sajamskih manifestacija, oduševljeni smo razumijevanjem i podrškom koju nam pruža predsjednik Šantić i veoma smo zadovoljni odlukom da se u jednom kvalitetnom i organizovam izdanju Privredna komora FBiH pojavi u Lukavcu. Još uvijek se radi na potvrdi učešća Fonda za okoliš, a čeka se odgovor Kineske ambasade o njihovom učešću na Sajmu“, izjavio je predsjednik Čačković.

 

Kako je istakao, formiranje Turističkog ureda Lukavac biće okončano do početka Sajma, a na Sajmu se može očekivati da bude upriličeno svečano otvorenje Ureda, što će obogatiti sajamske aktivnosti. S posebnim zadovoljstvom je predsjednik Čačković govorio o upriličenoj veoma značajnoj posjeti Turističkoj organizaciji Srbije. „Uvažena Marija Labović direktorica TO Srbije je dala podršku našim aktivnostima i našim prijedlozima. Na obostrano zadovoljstvo smo dogovorili projekat zajedničkog nastupa Turističke zajednice TK sa TZ Zlatibor i Vrnjačka banja u narednom periodu.

 

Također, da se na Beogradskom sajmu turizma u februaru na izložbenom prostoru TZTK potpiše  nacrt  okvirnog projekta „Posjetite BiH i Srbiju“, a da se na sajmu turizma i ekologije LIST 2019. prezentuje gotov proizvod, ponuda, turističkih destinacija TZTK i TZ Zlatibor za treća tržišta. Očekujemo vrlo brzo i konkretne dogovore oko direktnog učešća TO Srbije i direktorice Labović, na sajmu u Lukavcu“, rekao je Aziz Čačković predsjednik OO Sajma.

 

Na sastanku se još razgovaralo o konkretnim zaduženjima članova Organizacionog Odbora a vezano za aktivnosti uizradi promotivnog materijala i sajma i turističke ponude TK, aktuelirizana je tema organizovnja projekta „Turistički forum“ Lukavac čiji je nosilac Ministarstvo za turizam TK a što bi također bilo sastavni dio edukativnog programa Sajma. U narednom periodu će biti poduzete aktivnosti na pripremi sajamskih sadržaja, najave i promocije Sajma, promocije turizma i ekologije što su osnovne zadaće i ideje Sajma.

 

Novina bi trebala biti i raspisivanje Javnog poziva za izradu filmskih ostvarenje iz oblasti turizma i ekologije, kako bi se promovisalo turističke potencijale Tuzlanskog kantona, kako bi se radilo na javnoj svijesti vezano za značaj ekologije. Značajan doprinos u organizovanju ove sajamske manifestacije, daju uz organizatora Lukavački sajam dd Lukavac i Općina Lukavac, Ministarstvo za trgovinu, turizama i saobraćaj TK, Turistička zajednica TK i Kantonalna privredna komora Tuzla.

 

Sajam „List“ će po 17. put u Lukavcu biti održan od 9. do 11. maja 2019. godine.