Naslovna AKTUELNO Uhapšen profesor zbog sumnje u krivično djelo primanje dara

Uhapšen profesor zbog sumnje u krivično djelo primanje dara

Po nalogu Tužilaštva Tuzlanskog kantona pripadnici Federalne uprave policije su danas u Mješovitoj srednjoj rudarskoj školi u Tuzli uhapsili profesora Z. S. (62) iz Tuzle koji je osumnjičen za krivično djelo primanje dara ili drugih oblika koristi, a vezano za primanje novca od vanrednih polaznika ove škole kako bi im omogućio da bez polaganja ispita pred ispitnim komisijama u ovoj školi steknu zvanje rudarskog ili geološkog tehničara.

 

Hapšenju je prethodila višemjesečna istraga Tužilaštva i FUP-a, uz saradnju sa drugim agencijama za provođenje zakona.

 

– On je osumnjičen da je kao profesor i član komisije za obrazovanje odraslih u ovoj školi u periodu od juna 2017. do juna 2018. godine od deset vanrednih polaznika tražio i uzeo određene iznose novca kako bi bez polaganja ispita pred ispitnim komisijama stekli ova zvanja, te također da je od još četiri vanredna polaznika tražio novac, što su oni odbili – navodi se u saopćenju Tužilaštva TK.

 

Pripadnici FUP-a će obaviti kriminalističku obradu te će osumnjičeni biti predat u nadležnost Tužilaštva.

– Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage, osumnjičeni će biti ispitan i najvjerovatnije će biti stavljen prijedlog za određivanje pritvora. Istraga u ovom predmetu se nastavlja i u cilju utvrđivanja eventualne umiješanosti i drugih osoba u ovim i drugim sličnim nezakonitim radnjama – saopćeno je.