Naslovna AKTUELNO Održana 8. tradicionalna smotra folklora „Otvorena vrata „ Bikodže

Održana 8. tradicionalna smotra folklora „Otvorena vrata „ Bikodže

Ljubitelji folklora ovoga vikenda mogli su uživati u 8. Trdicionalnoj smotri folkora pod nazivom“Otvorena vrata“ koja se organizovala u Bikodžama. Smotra je okupila oko 10-tak kud-ova iz BiH i Srbije koji su  ljepotu i umijeće tradicionalnih plesova pokazali  pred mnogobrojnom publikom.

 

Predsjednik UG KUD“Sloga“ Bikodže , koje je inače organizator ove manifestacije, Jasmin Grahić, kazao je da je ova smotra raznolika jer okuplja društva iz Srbije i BiH.


 

„Imamo goste iz Srbije koji će se predstaviti sa tradicionalnim igrama „vlaškim igrama“ koje se inače i tako zovu,  kao i goste i iz svih krajeva BiH, iz Fojnice, Gornjeg Vakufa, iz Brčkog KUD“Omerbegovača“, ali i kud-ovi  iz okoline Lukavca“ kazao je predsjednik KUD-a „Sloga“  Jasmin Grahić dodajući  da je veliku pomoć pri organizaciji ove manifestacije pružila Općina Lukavac sa sredstvima od 4000 KM.

 

U realizaciji i pripremi smotre poidršku su dali i mještani  Bikodža a značajna sredstva dodijelila je i Fondacija tuzlanske zajednice.

 

Pored plesa i igre koje su izvedene ispred Doma kulture u Bikodžama, posjetioci su mogli da uživaju i u šarenilu tradicionalnih nacionalnih nošnji  kroz svečani defile  i šetnju Bikodžama, prigodnim recitacijama , kao i okruglom stolu koji je organizovan za predstavnike društava.