Naslovna AKTUELNO Održana konferencija na temu “Zagađenost zraka u BiH” (VIDEO)

Održana konferencija na temu “Zagađenost zraka u BiH” (VIDEO)


Prekomjerno zagađenje zraka i gotovo alarmantno stanje u bh. gradovima bilo je povod konferencije po nazivom “Zagađenost zraka u BiH”, koja je održana u Sarajevu, a u organizaciji Fondacije Heinrich Boll, Eko akcije i Regionalnog centra za obrazovanje i informiranje iz održivog razvoja za JI Europu.

 

“Mjere koje državne nadležne institucije provode u cilju smanjenja zagađenja zraka i rješavanja ovog problema su obično ne efikasne i često budu mrtvo slovo na papiru. Vlast mora zasukati rukave i početi raditi na ovom problem koji ima trajne posljedice po zdravlje građana i građanki. Nije sve u novcu, kako se stalno pravda, postoje mjere za koje ne treba novac”,kazala je Jasminka Bjelavac iz Fondacije Heinrich Boll, te dodala da istraživanja pokazuju da zagađenje zraka “pojede” oko 20 posto BDP-a godišnje.

 

Anes Podić iz Eko akcije, u izjavi za RTV Lukavac, naveo je kako ogromnu cijenu plaćamo zbog zagađenog zraka, te da to najbolje pokazuju podaci od 5.500 umrlih osoba u BiH godišnje, od kojih je za skoro svaku petu smrt kriv zagađeni zrak, uz visoke troškove liječenja bolesnih. Po njemu uzroci zagaženja zraka su različiti od grada do grada.

 

“Prilikom plaćanja računa za utrošenu električnu energiju izdvajaju se određena sredstva za obnovljive izvore energije. Mi tražimo da se ta sredstva iz džepova vlasnika malih elektrana preusmjere za rješavanje problema građana”, ističe Anes Podić i naglašava odgovornost državnih institucija.

 

Što se tiče potrebnih sredstava za zamjenu loših peći visokoefikasnim pećima i toplotnim pumpama postoje određene analize koje kažu da je za oko 1.000 domaćinstava potrebno nešto više od milion maraka. Za realizaciju tih aktivnosti je potrebno vrijeme od oko 5 godina.

 

Inače, konferencija “Zagađenost zraka u BiH” održana je u cilju podizanja svijesti građana i građanki, te u cilju ukazivanja nadležnim vlastima na ovaj problem i potrebu njegovog rješavanja.

 

Preporučujemo video prilog Midhata Sarajlića.

 

 

(RTV Lukavac)