Naslovna AKTUELNO Održane sjednice GO SDP BiH i SDA BiH

Održane sjednice GO SDP BiH i SDA BiHGlavni odbor Socijaldemokratske partije (SDP) donio je konačnu odluku o tome da neće započinjati pregovore sa nacionalnim strankama o formiranju vlasti na nivou države BiH i entiteta Federacija BiH.

Većina od 61 delegat glasao je protiv koalicije, 31 ih je bilo za koaliciju, dok ih je šest bilo suzdržano.

Ključnu ulogu u ovoj odluci imali su Jasmin Imamović, Denis Bećirović i Zukan Helez koji su kazali da SDP ne treba pregovarati s nacionalnim strankama.

Ovakva odluka uslijedila je nakon žestokih pobuna  SDP-a u Tuzlanskom kantonu, a koji je od početka zauzeo stav kako SDP u naredne četiri godine treba biti dio vlasti na državnom i federalnom nivou.

Stav Glavnog odbora SDP-a potvrdio je stava Predsjedništva SDP-a koje je od početka kategorično odbijalo ulazak u koaliciju sa SDA, HDZ-om i SNSD-om ukoliko u toj koaliciji ne budu Demokratska fronta i Naša stranka, odnosno sve članice Bosanskohercegovačkog bloka.

Prema svim procjenama u opoziciji na višim nivoima ostati će za sada zasigurno SDP i Naša stranka koja ne odustaje od ranijeg stava da ne postoji ni teoretska šansa da se upuste u pregovore sa nacionalnim strankama.

Konačnu odluku o ulasku DF-a u pregovore o formiranju vlasti u narednim danima bi trebali donijeti organi ove stranke.

Na sjednici glavnog odbora SDA su takođerm doneseni konkretni zaključci.

SDA je spremna razgovarati o formiranju vlasti sa svim političkim subjektima koji se žele boriti za Bosnu i Hercegovinu u skladu sa njenim ustavima i zakonima. Naša namjera je da formiramo front bh. patriotskih snaga i da se borimo na putu ka EU i NATO integracijama – kazao je nakon završetka sjednice Glavnog odbora SDA u Sarajevu Čedomir Lukić, predsjednik Glavnog odbora ove stranke.

Glavni odbor SDA pozvao je političke stranke da što prije pristupe formiranju vlasti na svim nivoima, posebno, kako je istaknuto, s obzirom na aktuelnu političku situaciju.