Naslovna AKTUELNO Ombudsmeni BiH upozoravaju na moguću zloupotrebu djece u političke svrhe

Ombudsmeni BiH upozoravaju na moguću zloupotrebu djece u političke svrhe

Ombudsmeni Bosne i Hercegovine Ljubinko Mitrović, Jasminka Džumhur i Nives Jukić pozvali su sve političke stranke da pokažu da im je zaista stalo do djece i njihovih prava na način što će djecu u potpunosti isključiti iz bilo kakvih aktivnosti koje se mogu dovesti u vezu sa političkim zagovaranjima ili promocijama.

 

 

 

 

 

U saopćenju za javnost Ombudsmena BiH se navodi da, cijeneći oprez i senzibilitet u oblasti prava djeteta, rukovodeći se odredbama UN Konvencije o pravima djeteta, nadležni organi treba da preduzmu sve odgovarajuće zakonske, upravne, društvene i obrazovne mjere da bi se dijete zaštitilo od svih oblika fizičkog ili mentalnog nasilja, povreda ili zlostavljanja, zanemarivanja ili nemarnog postupanja, zloupotrebe ili eksploatacije.

 

 

 

 

 

Dodaje se da u svom radu Ombudsmeni zagovaraju i nastoje promijeniti svijest svih odraslih, kada je u pitanju zaštita privatnosti djeteta, te uvijek insistiraju na obavezi zaštite djece od manipulacija u političkim kampanjama.

 

 

 

 

 

Ombudsmeni podsjećaju političke stranke i političare da je za fotografisanje djece i objavljivanje snimaka potrebna saglasnost djece i njihovih roditelja/staratelja, te upozoravaju da djeca mogu biti izložena neugodnostima, pa i postati žrtve iskorištavanja ili nasilja, i to ne samo u virtualnom prostoru.

 

 

 

 

 

Apeluju na političke stranke da moraju imati u vidu, posebno tokom trajanja predizbornih kampanja, da je pri objavljivanju fotografija i snimki djece na internetu, nužno da roditelji i djeca budu u potpunosti obaviješteni o tome gdje će se i kako fotografije i/ili snimke objaviti i prikazivati, te da dobiju priliku izjasniti se jesu li saglasni s tim.

 

 

 

 

 

“Roditelj svoju saglasnost potvrđuje potpisom. Svako ko objavljuje fotografije ili informacije o djeci dužan je voditi računa o tome da fotografije/snimke djece, kao i popratni tekstovi budu bez izuzetaka u pozitivnom kontekstu, te da promovišu njihove sposobnosti, zalaganja i uspjehe. Objavljeni podaci ne smiju narušiti djetetovo dostojanstvo ili mu nanijeti drugu štetu”, navodi se u saopćenju Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH.