Naslovna AKTUELNO Općina i FCL uspostavljaju saradnju u korist građana+VIDEO

Općina i FCL uspostavljaju saradnju u korist građana+VIDEO

Općinski načelnik dr. Edin Delić  je u svom kabinetu ugostio predstavnike Fabrike Cementa Lukavac i grupacije FCC iz Austrije.

 

Općina Lukavac i FCL u narednom periodu planiraju raditi na zajedničkom projektu rješavanja tri najveća komunalna problema u Lukavcu. Riječ je o zbrinjavanju čvrstog otpada što je prioritet, ali i vodosnabdijevanju pitkom vodom  i pročišćavanju otpadnih voda.


 

„Otpad je u modernom svijetu biznis i razvijene zemlje čak uvoze otpad da ga procesuiraju i mi imamo mogućnosti da zatvorimo jedan ciklus u kome bi smo naš otpad tretirali i procesuirali na način da se iz njega iskoristi i izvuče sve što je upotrebljivo, što je ekonomski resurs, uključujući RDF, odnosno gorivo koje se proizvodi iz otpada. Tražimo modalitete da zajednički sa Fabrikom cementa eventualno uđemo u ovaj projekat. Time bi smo, osim što bi iz otpada izvukli sve što je ekonomski iskoristivo, smanjili količine materijala koje odlažemo od 10 do 30% zapremine u zavisnosti od vrste otpada, inetinizirali bi smo taj otpad jer bi se uklonile te komponente, uklonili bi se eventualni polutanti i tako bi na prihvatljiv način odlagali otpad. Građani trebaju znati da su ovo tek inicijalni razgovori, da tek treba da pravimo tehničke analize, da ne treba očekivati neko čudo preko noći, ali ja vjerujem u gospodina Stjepana i njegove poduzetničke sposobnosti koje ima. Oni su do sada iskazali i odgovornost prema našoj lokalnoj zajednici i čvrsto vjerujem da će tako biti i dalje“, rekao je za RTV Lukavac načelnik Općine Lukavac dr. Edin Delić.

 

Tokom sastanka iz FCL su istakli da menadžment ove fabrike želi biti dio rješavanja problema otpada u  Lukavcu , navodeći da  upravo industrijski kompleksi trebaju biti primjer  i dio njihovog rješavanja, a ne kompliciranja.

 

„Zbog toga smo i imali ovaj sastanak ovdje, gdje smo sa kolegama iz Austrije otvorili priču o načinu rješavanja problema sakupljabnja i obrade otpada i proizvodnje goriva koje je nama potrebno za proizvodnju, a koje nam omogućava konkurentnost i održavanje proizvodnje u skladu sa ekološkim i svjetskim trendovima proizvodnje cementa“, kazao je Stjepan Kumrić iz menadžmenta Fabrika cementa Lukavac.

 

Sa sastanka je poručeno da je jako bitno da se krenulo u razgovore oko rješavanja ove problematike, a  realizacija  planiranih investicija očekuje se u naredne dvije do tri godine.

 

Općinski načelnik iskazao je zadovoljstvo dosadašnjom odgovornošću predstavnika FCL prema lokalnoj zajednici, te pohvalio njihove  poduzetničke sposobnosti , zbog čega je i  uvjeren da će u budućnosti zajednički  doći do ekonomski prihvatljivog rješenja  za industrijske kapacitete, a sa druge strane lokalnoj zajednici omogućiti rješavanje najvećih problema.

 

(RTV Lukavac)