Naslovna AKTUELNO Općina Lukavac među prvima poslala pomoć Općini Petrinje (VIDEO)

Općina Lukavac među prvima poslala pomoć Općini Petrinje (VIDEO)

Razorni zemljotres koji je pogodio Petrinje i druga mjesta u Hrvatskoj i koji je prouzrokovao veliku materijalnu štetu i doveo do ljudskih stradanja, ostavio je izrazito dubok trag na sve nas. Ovo je i humanitarni izazov za sve načelnike i gradonačelnike u BiH kazao je načelnik Općine Lukavac Edin Delić, koji uputio interventnu podršku iz rezerve u relativno skromnom iznosu od 5.000 KM.

 

Saradnja  načelnika Općine Petrinja Darinka Dumbovića i načelnika Općine Lukavac Edina Delića traje još od ranije, odnosno zajedničke borbe  da se zaštiti pogranični pojas između dvije zemlje od izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj Gori, na lokaciji koja je tek nekoliko kilometara udaljena od Petrinje. 

Petrinjci su se pokazali kao izuzetni komšije, korektni ljudi i iskreni borci za ljudska prava ugroženog stanovništva na obje obale Une u Hrvatskoj i BiH, gdje u prvom redu spadaju građani Dvora na Uni i Novog Grada.

 

Podrška koju šaljemo je svakako skromna, ali vjerujem da bi podrškom iz većeg broja općina ili gradova iz BiH došli do značajnog iznosa i do još značajnije poruke: da suosjećamo i da nam je stalo. Naše misli, molitve i najljepše želje su uz građane susjedne Hrvatske, a ovom prilikom upućujem svojevrsni “humanitarn izazov” načelnicima i gradonačelnicima iz BiH da iz svojih interventnih rezervi upute pomoć koja će sve manje biti simbolična i sve više postajati značajna što nas je više, kazao je načelnik Edin Delić.

 

Preporučujemo video prilog Sabine Džibrić:

 

 

 

(RTV Lukavac)