Naslovna AKTUELNO Općinsko vijeće Lukavac dalo saglasnost za potpisivanje Sporazuma gradonačelnika/ načelnika za klimu...

Općinsko vijeće Lukavac dalo saglasnost za potpisivanje Sporazuma gradonačelnika/ načelnika za klimu i energiju i izradi Akcionog plana za održivu energiju i borbu protiv klimatskih promjena (VIDEO)

Općina  Lukavac pristupit će Sporazumu gradonačelnika/ načelnika za klimu i energiju i izradi Akcionog plana za održivu energiju i borbu protiv klimatskih promjena.

 

Benefiti ovoga sporazuma su prepoznavanje Općine Lukavac u evropskim okvirima po pitanju poboljšanja  stanja i kvalitete zraka i ostalih usluga.


 

Općina Lukavac se početkom ove godine prijavila na javni poziv UNDP-a, te je zajedno sa još 36 općina i gradova odabrana da učestvuje u projektu održivog razvoja na principima zaštite okoliša.

 

Odluka o pristupanju Sporazumu gradonačelnika/ načelnika  za klimu i energiju i izradi Akcionog plana za održivu energiju i borbu protiv klimatskih promjena, usvojena je na sjednici Općinskog vijeća Lukavac, a predstavnik UNDP-a ukratko je dao osnovna pojašnjenja o značaju i ciljevima ovog Akcionog plana koji sa sobom nosi i određene benefite općinama.

 

Prvi korak ka pristupanju ovom sporazumu je upravo davanje saglasnosti od strane Općinskog vijeća, nakon čega će se pristupiti formiranju akcionog tima i savjetodavne grupe koji će imati ulogu davanja uvida javnosti u cijeli proces.

 

Ovaj sporazum nepodrazumjeva finansijske izdatke, a omogućava da Općina Lukavac bude prepoznata i u evropskim okvirima kao zajednica koja ima opredjeljenje za smanjenje emisija CO2 i da poboljša stanje i kvalitet zraka i ostalih usluga.

 

Akcioni plan se izrađuje do 2030.godine i usklađen je sa planiranjem Evropske unije da se do te godine za 40 % smanje emisije CO2  i za isto toliko poveća  korištenje obnovljivih izvora  energije, te da se za 32,5%  poveća energetska efikasnost.

 

Više o ovoj temi deoznajte u video prilogu Mirzete Riđešić.

 

(RTV Lukavac)