Naslovna Magazin Ostaci vrlo rijetke vrste dinosaura otkriveni u Brazilu

Ostaci vrlo rijetke vrste dinosaura otkriveni u Brazilu


U Brazilu su otkriveni ostaci bezubog dvonogog dinosaura koji je živio prije oko 70 miliona godina, rekli su istraživači u četvrtak, nazvavši to “veoma rijetkim” nalazom.

 

 

Mali dinosaur, koji je bio dugačak oko metar i visok 80 centimetara, je teropod, grupa dvonožnih dinosaura za koje se vjerovalo da su mesožderi. Međutim, zbunjujuće, nova vrsta – nazvana Berthasaura leopoldinae – ima usta nalik kljunu bez zuba.

 

 

“To je bilo pravo iznenađenje”, rekli su paleontolozi koji su pronašli kosti, u izjavi koju je objavio Brazilski nacionalni muzej.

 

 

Svoje nalaze objavili su u časopisu Nature, nazvavši otkriće jednim od najkompletnijih pronađenih skeleta dinosaura iz perioda krede u Brazilu.

 

 

“Izostanak zuba izaziva sumnju u to kakvu je ishranu ova životinja imala. To ne znači da, budući da nije imao zube, nije mogao jesti meso, kao što to čine mnoge ptice, kao što su jastreb i lešinari. Najvjerovatnije se radilo o životinji koja je svaštojed, jer je okruženje bilo negostoljubivo i trebala je iskoristiti ono što je imala na raspolaganju”, rekao je istraživač Geovane Alves Souza, jedan od autora studije.