Naslovna AKTUELNO Otvoren Centar “Mali svijet” + VIDEO

Otvoren Centar “Mali svijet” + VIDEOU prisustvu velikog broja građana i građanki, javnih ličnosti, kompanija, partnera i članova Grupe za dobrobit djece Lukavac, u Bistarcu Donjem je otvoren Centar za ranu intervenciju djece sa teškoćama u razvoju. Svečanu vrpcu presjekli su korisnici Centra i načelnik Općine Lukavac dr. Edin Delić.

 

Kampanja „Budi Mali svijet“, koju je pokrenula organizacija World Vision Bosne i Hercegovine u partnerstvu sa Rotary Club-om BiH i Udruženjem Mali svijet iz Lukavca, rezultirala je adaptiranim, moderno opremljenim i potpuno funkcionalnim regionalnim Centrom za ranu intervenciju djece sa teškoćama u razvoju. Uspostavom Centra za ranu intervenciju „Mali svijet“, priliku da dobiju adekvatan i potpun tretman, će imati 86 djece koja su sada u Udruženju, ali i sva druga djeca iz autističnog spektra i sa drugim razvojnim teškoćama, koja se nalaze na listama čekanja. Centar će primiti ukupno 130 djece sa područja tuzlanske regije.

 

Centar za ranu intervenciju, kojeg vodi Udruženje građana „Mali svijet“ od iznimne je važnosti za ranu detekciju i rehabilitaciju, te pružanje podrške djeci s teškoćama u razvoju i njihovim roditeljima. U novoj zgradi i uz savremenu opremu, Centar će omogućiti djeci da iskuse sigurno, brižno i osnažujuće okruženje koje će im pomoći da dostignu svoj puni potencijal.

 

„Centar će biti od velikog značaja i za zajednicu, uzimajući u obzir da nam se svake sedmice troje nove djece javi za tretman. Kroz rad centra, djeca će dostići svoj najveći nivo funkcionalnosti te poboljšati kvalitet života, sebe i svojih porodica, a samim tim i vlastiti položaj u društvu“, izjavila je Amra Fatušić, direktorica novootvorenog Centra.

 

U okviru kampanje „Budi Mali svijet“ 17 kompanija i organizacija civilnog društva su izdvojili donacije u iznosu od preko 1000 KM, 187 građana i građanki kao i firmi je novčano doniralo sredstva, 18 javnih ličnosti se odazvalo kapanji snimanja promotivnih videa, 40 firmi je osiguralno robne donacije. Blizu 120 volontera je uložilo svoje slobodno vrijeme i nesebično podržalo kampanju, dok je 20 medija kontinuirano i direktno izvještavalo o svim fazama kampanje.

 

Ukupna vrijednost projekta iznosila je 160.000 KM. Sredstva su iskorištena za ugradnju grijanja, prilagodbu potkrovlja zgrade u prostor za individualne radionice, te opšte opremanje zgrade i dvorišta. Tokom trajanja kampanje uloženo je mnogo sati volonterskog rada što ukupnu vrijednost projekta čini većom.

 

 

(RTV Lukavac)