Naslovna AKTUELNO Ovo su mjesta koja trebate izbjegavati tokom pandemije

Ovo su mjesta koja trebate izbjegavati tokom pandemije

Pandemija koronavirusa izmijenila je brojne naše navike, a neka mjesta postala su rizičnija pa ih je poželjno izbjegavati kako bismo zaštitili vlastito zdravlje, ali i naše najmilije.

 

 Novo istraživanje, objavljeno u časopisu Nature, pokazalo je da je većina slučajeva zaraze koronavirusom, čak njih 80 posto, povezana sa šest određenih mjesta. U istraživanju su se analizirali podaci s mobilnih telefona iz 10 gradova, a to su Atlanta, Chicago, Dallas, Houston, Los Angeles, Miami, New York, Philadelphia, San Francisco i Washington, DC. Istraživači su razvili računalni model kako bi utvrdili gdje se javlja većina infekcija te su otkrili da je osam od deset slučajeva zaraze povezano sa šest mjesta. Prema istraživanju, ovo su najrizičnija mjesta koja biste trebali izbjegavati u vrijeme pandemije koronavirusa.

 

 

6. Trgovine

 

 

Osim što je utvrđeno da su trgovine među najrizičnijim mjestima kada je riječ o covidu, studija je otkrila i kako su drugi čimbenici utjecali na određene zajednice. Analiza je pokazala da su trgovine namirnica koje se nalaze u područjima s nižim prihodima imale gotovo 60 posto više posjetitelja po četvornom metru na sat, a kupci u prosjeku tamo provode više vremena.

Autori su na osnovu toga zaključili da su ove trgovine dvostruko opasnije i rizičnije od trgovina u imućnijim naseljima, zbog čega je vjerojatno zabilježen veći broj slučajeva koronavirusa u zajednicama s nižim prihodima.

 

 

5. Hoteli

 

 

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) savjetuje ljude da ne putuju u vrijeme pandemije osim ako putovanja nisu nužna, ali neka područja još uvijek imaju naslovnice na kojima žele dobrodošlicu velikim skupinama posjetitelja. To uključuje popularne plaže na Floridi kao što je Miami, a studija je pokazala da je broj novozaraženih u hotelima bio na vrhuncu u isto vrijeme kada su mladi hrlili na proljetne praznike, unatoč upozorenjima zdravstvenih stručnjaka.

Studija predviđa da će broj novooboljelih dramatično opasti nakon uvođenja lockdowna.

 

 

4. Vjerska okupljanja

 

 

Iako su mise i molitve važna aktivnost za milijune ljudi, vjerska okupljanja svrstavaju se na popis visokorizičnih aktivnosti. Jedan od razloga jest to što se u takvim situacijama velik broj ljudi okuplja u zatvorenim prostorima i pri tome često i pjevaju. Opasnost predstavlja i to što su ovakvi prostori često pretrpani i slabo prozračeni što dodatno povećava rizik od zaraze.

 

 

3. Kafići

 

 

Kafići su mjesta u kojima se okupljaju prijatelji i razgovaraju, a to su obično zatvoreni prostori, što povećava rizik od širenja covida-19. U nedavno objavljenoj studiji navodi se da s upravo kafići vjerojatno glavni krivci za širenje virusa u ranim danima pandemije.

 

 

2. Teretana

 

 

Vježbanje je svakako dobra aktivnost koja je važna i u vrijeme pandemije, ali vježbanje u teretani jedno je od mjesta koje se u studiji navodi najodgovornijim za širenje covida-19. Navodi se da bi vremenski ograničeni posjeti mjestima kao što su teretane mogao smanjiti rizik od zaraze.

 

 

1. Restorani

 

 

U studiji se navodi da su restorani bili možda najveći krivci za širenje covida u ranim danima pandemije. Autori studije navode da bi potpuno otvaranje restorana moglo biti poprilično rizično i znatno utjecati na širenje covida-19, prenosi N1.