Naslovna AKTUELNO WHO započinje istragu o porijeklu covida-19, Wuhan je prva stanica

WHO započinje istragu o porijeklu covida-19, Wuhan je prva stanica


Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je svoj plan za istraživanje porijekla pandemije covida-19. Potraga će započeti u Wuhanu – kineskom gradu u kojem je prvi put identificiran novi koronavirus SARS-CoV-2, odakle se nastavio širiti diljem Kine i ostatkom svijeta. Praćenje podrijetla virusa važno je i za buduće pojave virusa, ali znanstvenici navode da se WHO nalazi pred zastrašujućim i obeshrabrujućim zadatkom.

 

 

Većina istraživača misli da virus potječe iz šišmiša, ali još nije poznato kako je prešao na ljude. Drugi koronavirusi prešli su od intermedijarnog domaćina životinja; primjerice, virus koji je uzrokovao izbijanje teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS) 2002-04 vjerojatno je prešao na ljude od rakunopasa ili cibetki.

 

 

“Pronaći životinju s infekcijom SARS-CoV-2 nalik je traženju igle u najvećem stogu sijena na svijetu”, kazala je AngelaRasmussen, virologinja sa Sveučilišta Columbia u New Yorku i dodala da možda nikad neće pronaći takvu životinju. Naglasila je da je u ovom procesu ključna suradnja sa znanstvenicima i državnim službenicima u Kini.

 

 

“Otkrivanje podrijetla virusa može potrajati godinama, a istraga će ovisiti i vrlo osjetljivoj političkoj situaciji između SAD-a i Kine. Donedavni američki predsjednik DonaldTrump SARS-CoV-2 nazvao je “kineskim virusom”, a kineska vlada pokušava učiniti sve kako bi dokazala da to nije kineski virus”, istaknuo je LinfaWang, virolog s Medicinskog fakulteta Duke.

 

 

Wang se nada da će situacija s novom američkom administracijom biti manje nestalna. Novoizabrani predsjednik Joe Biden također je rekao da će poništiti Trumpovo povlačenje iz WHO-a. Suradnja Kine i SAD-a stvorit će “puno pozitivnije okruženje za provođenje istraživanja na ovom polju”, kaže Wang.

 

 

Istraživanje počinje u Wuhanu

 

 

Međunarodni tim epidemiologa, virologa i istraživača s iskustvom u javnom zdravstvu, zdravlju životinja i sigurnosti hrane vodit će istragu WHO-a. Prvu fazu istrage u Wuhanu vjerojatno će provesti istraživači koji su već u Kini, a međunarodni istraživači otputovat će u zemlju nakon procjene tih rezultata, navodi agencija.

 

 

U Wuhanu će se istraživači pažljivije osvrnuti na huansko tržište mesa i životinja, koje su posjetili najstariji ljudi kojima je dijagnosticiran covid-19. Koja je uloga tržnice u širenju virusa ostaje misterija. Istraživat će se i divlje i uzgajane životinje prodane na tržištu, uključujući lisice, rakune i sika jelene. Također se istraživati i druge tržnice u Wuhanu te će se pratiti putovanje životinja kroz Kinu i van granica države. Istražitelji će prednost dati životinjama za koje se zna da su podložne virusu, kao što su mačke i kuna.

 

 

Istraživači će ispitati prve osobe za koje se utvrdilo da imaju covid-19, saznati gdje su mogle biti izložene, te će testirati uzorke krvi medicinskog osoblja, laboratorijskih tehničara i radnika na farmi prikupljene u tjednima i mjesecima prije prosinca, tražeći antitijela protiv SARS-CoV-2.

 

 

Dugoročni planovi

 

 

U izvješću WHO-a navodi se da ne mora značiti da je epidemija počela tamo gdje je prvi put otkrivena, a to se može odnositi na studiju koja je retrospektivno testirala španjolske uzorke kanalizacije iz ožujka 2019. i pronašla fragmente SARS-CoV-2, kaže epidemiologinja RainaMacIntyre.

 

 

“Ako je ova studija bila točna, moramo ispitati kako je virus bio prisutan u Španjolskoj u ožujku prošle godine”, kaže ona.

 

 

Istraga bi se prema tome mogla proširiti i izvan Kine, a virolog MartinBeer istaknuo je kako bi istraga trebala posebnu pažnju obratiti na mesoždere sisavce koje se uzgaja zbog krzna. Ove su životinje igrale ulogu i u izbijanju SARS-a, navodi Beer.

 

 

“Iznenađujuće je da se u izvješću ne spominju ove životinje, a mi nemamo informacije iz Kine o tome jesu li te životinje testirane”, kaže Beer.

 

 

Glasnogovornik WHO-a kaže da će se misija voditi znanošću i “bit će otvorena, ne isključujući nijednu hipotezu koja bi mogla pridonijeti prikupljanju dokaza i sužavanju fokusa istraživanja”, prenosi Nature.