Naslovna AKTUELNO Oznaka “Made in Germany” najprivlačnija bh. kupcima

Oznaka “Made in Germany” najprivlačnija bh. kupcima


Potrošači u BiH uglavnom, kada su u pitanju proizvodi iz inostranstva, ali i inače, vjeruju da su najkvalitetniji oni koji su proizvedeni prvenstveno u Njemačkoj, pa onda u drugim zemljama EU, a nepovjerljivi su prema proizvodima iz daleka, poput Dalekog istoka, tvrde iz udruženja potrošača.

Gordana Bulić, predsjednica Udruženja potrošača “Klub potrošača” Tuzlanskog kantona, kaže da potrošači u BiH najbolje rangiraju proizvode iz Njemačke.

 

“Tako je po pitanju hrane, tehnike, automobila, kućanskih aparata, mašina i uređaja koji se kupuju za poljoprivredu i drugih alata. Apsolutno je na prvom mjestu njemačka roba, ali dobro kotira i turska roba, te poljski slatki proizvodi kojih ima dosta na našem tržištu”, rekla je Bulićeva.

 

Ona kaže da u BiH visoko kotiraju i slovenački proizvodi, poput mašina za veš.

 

Bulićeva pojašnjava da njemački proizvođači danas svoj biznis sele u zemlje Dalekog i Bliskog istoka, pa i na Balkan, zbog jeftinije radne snage, što ne znači da ne sele i svoje procedure i standarde za rad.

 

“Njemačka proizvodnja je rigorozna po pitanju kvaliteta kako u Njemačkoj, tako i u kompanijama koje imaju na primjer u Kini ili Vijetnamu, tako da su ti proizvodi jednako kvalitetni”, smatra Bulićeva.

 

Ona kaže da bi kupci trebalo više da se informišu koja je roba rađena po standardima, a koja ne, te da treba da čitaju deklaracije.

 

Bulićeva smatra da naši potrošači najmanje povjerenja imaju prema kineskim proizvođačima koji često rade kopije.

 

“To je jeftina roba koja se uvozi i kojom se pokrivaju potrebe stanovništva koje živi skromno i ima mala primanja, pa zbog toga ova roba kod nas i prolazi, nažalost naše potrošače ograničavaju prihodi”, rekla je Bulićeva.