Naslovna AKTUELNO Pandemija koronavirusa je pogodovala razvoju kockanja (VIDEO)

Pandemija koronavirusa je pogodovala razvoju kockanja (VIDEO)

Prema dostupnim statistikama u Bosni i Hercegovini je blizu 50 hiljada patoloških kockara, a postoji nešto manje od četiri hiljade kladionica, što BiH, gledajući u odnosu na broj stanovnika, stavlja na prvo mjesto u svijetu po broju uplatnih mjesta. Pandemija koronavirusa je pogodovala razvoju kockanja.

 

U Bosni i Hercegovini je oko 50 hiljade patoloških kockara, a jedan od glavnih uzroka ovog poroka koji društvo razara zastrašujućim razmjera je teška ekonomska situacija i ogromna nezaposlenost.

 

Da bi bilo gore, pandemija koja je na dva mjeseca potpuno zaustavila život u brojnim segmentima i privredi nanijela gubitke je pogodovala razvoju i modernizaciji kockanja.
Zatvaranje kladionica prema mišljenju psihologa nije patološke kockare spriječilo da upražnjavaju svoje potrebe i izazivaju sreću, jer oni koji su odlazili u kladionice su se modernizovali i prešli na online klađenja koja su im omogućeno čak iz kreveta i sa mobilnog aparata.

 

Teško je govoriti o tačnim podatcima, o broju online kockara, ali je evidentno da su patološki kockari koji nisu mogli odlaziti fizički u kladionice našli načina se klade. Inače, kampanje za kockanje i igre na sreću su agresivne i da im podliježu sve generacije.

Psiholog Marko Romić-voditelj Kluba liječenih ovisnika o kocki u Mostaru smatra da svaki grad bi trebao imati, ne jedan nego više klubova. Svako mjesto gdje je par stotina ljudi trebao bi imati klub, a mi imamo samo mjedan i to ovaj u Mostaru – kaže Romić. Smatra kako je to pokazatelj da nikome nije u interesu umanjiti broj kockara u BiH iako to razara društvo.

Ovi koji opravdavaju postojanje kadinice i daju argumente da one uplaćuju značajna sredstva u budžete, da vide suze jedne djevojčice čiji su se roditelji zbog toga razveli, svi milioni ne bi vrijedili ništa. Da ne kažem kad se ubije netko, a takvih svaki dan ima – tvrdi Romić.

No tačne podatke o broju razvoda i samoubojstava kao ni ostalih statistika u Bosni i Hercegovini nema, kao ni broja patoloških kockara, iako bi takav registar morao postojati.

– Na liječenje kockari dolaze kad su na samom dnu dna. Nisu to početnici u kockanju, obično oni imaju povijest od 10 ili 15 godina kockanja – ističe Romić navodeći kako je to jedini put koji tada vide kao spas od svega.

U BiH po nekim procjenama oko 50 hiljada patoloških kockara. Dodatni problem leži u činjenici da sve mlađa populacija igara za sreću kreće na put propasti zaluđeno mogućim velikim novčanim iznosima na brz i lahak način i bez uloženog rada.

– Prve korake naprave već u sedmom razredu osnovne škole muškarci, a djevojke nešto kasnije, uglavnom u srednjoj školi.

U svijet kocke ulaze iz različitih razloga, među kojima je znatiželja, želja za brzim novcem bez umaranja, ali motiv za kockanje najvećem broju je činjenica da nemaju posla.