Naslovna AKTUELNO Parlament FBiH: Ko su kandidati sa područja Općine Lukavac

Parlament FBiH: Ko su kandidati sa područja Općine Lukavac


Predstavnički Dom naroda parlamenta FBiH imat će i nakon oktobarskih izbora ove godine zastupnike i iz izborne jedinice 3 koja na području TK obuhvata četiri općine i to Tuzla , Lukavac, Srebrenik i Čelić. IZ 18 političkih subjekata građani će moći birati između 147 kandidata.

 

Iz izborne jedinice tri za Predstavnički dom Parlamenta FBiH se bira 7 poslanika, a na kandidatskim listama može biti najviše 12 kandidata.

 

Svoje liste CIK-u je predalo iz ove izborne jedinice 18 političkih subjekata, partija odnosno koalicija, među kojima su naravno i oni koji su do sada imali zastupnike u federalnom parlamentu ali i oni koji se prvi put pojavljuju na političkoj sceni i očekuju svoj dio kolača u federalnoj zakonodavnoj vlasti.

 

Građani će birati između 147 kandidata od kojih neki imaju velika politička iskustva a neki su naravno novi u ovoj sferi života i rada u našoj zemlji. Određeni broj kandidata se nada da će ih stranački šefovi staviti i na kompenzacijske liste pa da bez obzira na broj dobivenih glasova na redovnim listama zahvaljujući kompenzacijskim listama uđu u federalni parlament.

 

Građanima općine Lukavac SDA je kandidovala za federalni parlament doktoricu Samiru Begić, Ismeta Osmanovića i dr.Abdela Đozića. Na listi SDP-a su Sulejman Brkić,Mirsad Mujić te Emra Halilović.

 

Lukavački savjet SBiH ima tri kandidata za za ovaj nivo vlasti Mihada Sakića, Edina Ibričića i Lejlu Sejdinović.

 

I naša stranka računa na izborni uspjeh u ulazak u federalni parlament a sa područja općine Lukavac su za federalni nivo vlasti kandidovali Almu Đuranović i Adelu Tubić.

 

OO PDA-pokret demokratske akcije Lukavac je na listi za predstavnički dom federalnog parlamenta kandidovala Refika Hankića koji je aktuelni poslanik u ovom parlamentu ali ispred SBiH. Koalicija Demokratska fronta i građanski savez sa područja općine Lukavac su kandidovali za ovaj nivo vlasti aktuelne vijećnike u Lukavačkom vijeću Dajanu Čolić i Emira Imamovića te Amru Kišić.

 

Nova politička opcija u našoj zemlji je i Nezavisni blok koji je iz Lukavca iz izborne jedinice tri kandidovao Belmu Mujkić. Savez za bolju budućnost je za federalni parlament sa područja naše općine kandidovao aktuelnu zastupnicu ovog doma Hasidu Isaković, Mirsada Hodžića te Damira Subašića. Stranka penzionera će također imati svoje kandidate za federalni parlament sa područja naše općine a to su Hasib Hrnjičić i Osman Murselović.

 

Zanimljivo je i to da će se prvi put pojaviti i Srpska lista za federalni parlament sa područja općine Lukavac a njihov kandidat je Rajko Ćosić. Na listi HDZ-a je Tomislav Tomić dok će svoje liste kandidata za federalni parlament imati i Boss –Bosanska stranka te bps-bosansko hercegovačka patriotska stranka.

 

Inače, sa područja općine Lukavac u aktuelnom sazivu predstavničkog doma federalnog parlamenta sa redovne odnosno kompenzacijske liste su bili Tarik Arapčić i Ismet Osmanović (SDA), Refik Hankić (SBiH), Amra Haračić(DF) i Hasida Isaković (SBB)