Naslovna AKTUELNO Partneri ne odustaju od realizacije Bloka 7 u TE “Tuzla”

Partneri ne odustaju od realizacije Bloka 7 u TE “Tuzla”

Projekat Blok 7 u TE “Tuzla” i dalje ima čvrstu podršku svih učesnika u pripremi njegove izgradnje i finansiranja, navodi se u zajedničkom saopćenju JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo i kineskog Konzorcija CGGC-GEDI.

 

Podsjećaju da je jedan od uslova za efektivnost Ugovora o izgradnji i Ugovora o finansiranju projekta, njihovo odobrenje od nadležnih vlasti NR Kine i Parlamenta Federacije BiH.

 

Navedene ugovore nadležne vlasti NR Kine odobrile su 2017. godine, i jedno od tih odobrenja isteklo je 17. oktobra ove godine. Istek važenja jednog od odobrenja nikako ne znači odustajanje od projekta, nego potrebu za ponavljanjem procedure odobravanja pred istim organom i pod istim uslovima. Okončanje te procedure očekuje se u razumnom roku.

 

– Svi učesnici u projektu izražavaju iskrenu nadu i vjerovanje da će i Parlament Federacije BiH u najskorije vrijeme razmatrati ugovore, na iste dati svoju saglasnost i time omogućiti početak najveće poslijeratne investicije u Bosni i Hercegovini – navodi se u saopćenju iz Službe za komunikacije EPBiH