Naslovna AKTUELNO 67 osoba zaposleno putem programa zapošljavanja i samozapošljavanje

67 osoba zaposleno putem programa zapošljavanja i samozapošljavanje

Ministar za boračka pitanja Enes Gegić potpisao je danas 8 ugovora o dodjeli bespovratnih finansijskih sredstava za zapošljavanje i samozapošljavanje branilaca i članova njihove porodice.

 

Riječ je o ponovljenom javnom pozivu za preostala sredstva u iznosu 127.500 KM nakon što je prvim pozivom već realizovana podrška Vlade i resornog ministarstva Tuzlanskog kantona za 37 aplikanata. 

Programom korištenja sredstava za realizaciju dopunskih prava i ostalih izdvajanja sa kriterijima za raspodjelu korisnicima boračko – invalidske zaštite u 2018. godini obezbijeđena su sredstva u ukupom iznosu 500.000 KM a bit će uposleno ukupno 67 osoba iz svih boračkih kategorija.

 

– Cilj ovog programa je da u saradnji sa privrednim društvima i borcima koji žele otvoriti neki obrt, broj zaposlenih branilaca i članova njihovih porodica bude što veći. Program se pokazao dobrim i već smo razgovarali o tome da u narednoj godini povećamo sredstva za ove namjene na milion KM umjesto dosadašnjih 500 000 KM, rekao je ministar Gegić.

 

Po ponovno raspisanom javnom pozivu pristiglo je 19 zahtjeva od čega 7 zahtjeva za zapošljavanje i 12 za projekat samozapošljavanja. Nakon okončanih procedure pravo na nepovratna sredstva ostvarila su 4 pravna lica za što će biti utrošeno 90.000 KM i 4 fizička lica kojima će za projekte zapošljavanja biti dodijeljeno ukupno 37.500 KM.