Naslovna AKTUELNO Performans za Srebrenicu će biti organizovan danas u Lukavcu (VIDEO)

Performans za Srebrenicu će biti organizovan danas u Lukavcu (VIDEO)

Svake godine se u mnogim bh. gradovima organizuju akcije i događaji podrške narodu Srebrenice i Podrinja, a posebno  u danima jula se ta veza dodatno ojača. I ove godine na stadionu Jošik u Lukavcu  7. jula u 18,00 sati bit će upriličen treći po redu „Performans 8. 372“.

 

S obzirom na epidemiološku situaciju, a uz preporuke Federalnog kriznog štaba CZ, odnosno Kriznog štaba Doma zdravlja Lukavac, bit će  preduzete sve propisane mere zaštite od koronavirusa.

 

I ovogodišnji događaj, koji podsjeća na nešto što ljudski um ne može pojmiti i nešto što se u životu više nikada nikome nebi trebalo dogoditi, bit će održan u organizaciji Odjela za brak i porodicu pri Muftijstvu tuzlanskom i uz podršku Udruženja Horizont iz Bihaća, dok je domaćin događaja MIZ Puračić u Lukavcu.

 

Zbog trenutne epidemiološke situacije, kako su naglasili iz organizacionog odbora, skup neće biti javnog karaktera i cjelokupan program bit će prilagođen trenutnoj situaciji, odnosno uz neophodnu distancu. Latice cvijeta nazvanog “Sjećanje”, simbol nevino stradalih žrtava, formirat će žene u bijelom, dok će broj 8. 372 ove godine biti formiran na drugačiji način, odnosno po uzoru na performans u Bihaću koji je održan dan ranije.

 

Svi prisutni su pozvani da u tišini i dostojanstveno prošetaju ulicama grada, a šetnja će se završiti u ulici Žrtava Genocida U Srebrenici, koja će 11. jula u organizaciji Građanske inicijative Vijeća mladih Lukavac i Crvenog križa Lukavac, uz prigodan program biti zvanično i otvorena.

 

Više informacija o ovom događaju saznajte u video prilogu Edine Husović:

 

 

(RTV Lukavac)