Naslovna AKTUELNO Počela druga faza orezivanja platana u Lukavcu

Počela druga faza orezivanja platana u Lukavcu

U jesen 2017. godine u našem gradu počelo je orezivanja platana tačnije u ulici Septembarska, a u cilju produženja životnog vijeka ovog drveta  koje je zbog svoje ljepote postalo simbolom mnogih gradova, pa tako i našeg grada. Ove jeseni nastavljena je  druga faza orezivanja krošnji platana u Ul. Patriotskog fronta.

 

Podmlađivanje stabla, kako ističu iz nadležne općinske službe  u prvom redu, podrazumijeva redukciju krošnje, jer  na taj način smanjit će se potreba korijena za dubljim i daljim prodiranjem u širinu i dubinu, s ciljem stvaranja dovoljne količine hrane i vode.

 

Od samog zasađivanja, o 91 platu nikada nije vođena posebna briga. Nisu se nikada orezivali, niti se radilo na oblikovanju krošnje. Veći broj stanara u pomenutim ulicama obraćao se nadležnima jer su platani ugrožavali stambene objekte, a  korijenov sistem je uveliko oštetio i podigao trotoare i ivičnjake.

 

Nadležni su kako je istakao Edin Hamzić pomoćnik općinskog načelnika,  2009. godine pokušali sprovesti ove aktivnosti, ali realizacija istih je počela u jesen prošle godine te je izazvala  veliki broj negativnih komentara.

 

Platani u našem gradu su zasađeni 60-tih godina prošlog vijeka, a u cilju očuvanja i unaprjeđenja stanja drvoreda, procesu podmlađivanja potrebno je pristupiti sa mnogo pažnje i strpljenja, uz niz potrebnih planiranih operacija.

 

U okviru programa održavanja i čistoće javnih površina, a u skladu sa Zakonom o komunalnim djelatnostima orezivanje platana provodi JKP Rad po nalogu Općine Lukavac, a pod tehničkim nadzorom nadležne općinske službe te pod nadzorom i uputama stručnih lica.