Naslovna AKTUELNO Učesnici Marša mira Srebrenica-Vukovar posjetili Lukavac

Učesnici Marša mira Srebrenica-Vukovar posjetili Lukavac

Iz Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, Spomen obilježja i mezarja za žrtve genocida iz jula 1995. godine, danas su učesnici ovog obilježavanja krenuli na Marš mira Srebrenica-Vukovar.

 

Put duži od 300 kilometara učesnici Marša mira od Srebrenice do Vukovara preći će za sedam dana, a cilj je odavanje počasti žrtvama Vukovara i žrtvama genocida iz Srebrenice sa porukom da se zločini više nikad, nigdje i nikome ne ponove.

 

Zulfo Salihović, predsjednik organizacionog odbora Marša mira Srebrenica- Odžak-Vukovar, kaže da je ovo drugi Marš mira koji ide iz Srebrenice do Vukovara.Iako nije bilo planirano posjetili su i općinu Lukavac te danas položili cvijeće na centralno spomen obilježje u parku ispred općine Lukavac.

 

Osim učesnika marša mira Srebrenica – Vukovar, cvijeće su na spomen obilježje položili i poginulim borcima AR BiH odali počast i predstavnici boračkih organizacija općine Lukavac zajedno sa načelnikom Lukavačke općine Edinom Delićem koji se zahvalio učesnicima na dolasku i prolasku kroz Lukavac.

 

U ovom maršu učestvuje 30 učesnika, a pješački pohod će trajati sedam dana. Simbolički polazimo 11. novembra zbog Srebrenice, a stižemo u Vukovar 18. novembra gdje ćemo učestvovati u mimohodu posvećenom žrtvama Vukovara i obilježavanju 27-e godišnjice razaranja ovog grada. Naša je moralna obaveza da mi koji smo preživjeli genocid odamo počast žrtvama Vukovara. Svake godine se nizom aktivnosti obilježi u Hrvatskoj,godišnjica genocida u Srebrenici. Pored toga imamo biciklistički maraton a i  maratonci dolaze u Potočare”, rekao je Salihović.

 

Učesnici ovog marša imaju jedinstvenu poruku, a to je da se nikad više nikome ne desi ni Srebrenica, ni Vukovar. Ova dva grada spajaju najveće tragedije koje su se desile u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. Ovogodišnji Marš mira od Srebrenice do Vukovara ušao je u zvanični program obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici.