Naslovna AKTUELNO Počela kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“

Počela kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“

U svijetu i u BiH u toku je  kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“. Protokolom intervencija u slučajevima nasilja u porodici za Općinu Lukavac  definisane su obaveze relevantnih institucija među kojima je i Centar za socijalni rad u kome smo  saznali nešto više o ovom globalnom problemu.

 

Nasilje u porodici, a posebno nasilje nad ženama i djecom prisutno je u svim zemljama svijeta bez obzira na njihovu ekonomsku snagu, demokratsku tradiciju, stepen razvijenosti obrazovnog sistema ili kulture. Radi se o globalnoj pojavi koja predstavlja jedan od najraširenijih oblika kršenja ljudskih prava. 

U svijetu i u BiH u toku je  kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ koju obilježava 1.700 organizacija u preko 100 država svijeta.

 

Protokolom intervencija u slučajevima nasilja u porodici za Općinu Lukavac  potpisanim2013. Godine definisane  su obaveze relevantnih institucija među kojima je i centar za socijalni rad saznajemo od Selme Osmanović, psihologa u Centru za socijalni rad.