Naslovna AKTUELNO Počele pripreme za “Marš mira 2018”+VIDEO

Počele pripreme za “Marš mira 2018”+VIDEO


Pripreme za „Marš mira 2018“  su u punom jeku. Organizatori očekuju da će uspjeti obezbijediti sve potrebne uslove da i ovogodišnji pohod protekne bez ikakvih problema.

 

Pohod je dio obilježavanja godišnjice genocida počinjenog nad Bošnjacima Podrinja, a nosi epitet „protestni“ jer ima za cilj animiranje svih relevantnih aktera na lokalnom i međunarodnom nivou za brže hapšenje i procesuiranje osoba odgovornih za zločine.

 

Kolona učesnika iz godine u godinu sve je duža, a učesnici stižu iz svih zemalja Evrope, pa i sa drugih kontinenata.

 

Trasa se proteže od Nezuka do Potočara, a pohod traje tri dana od 8. do 10. jula. Obzirom da svakodnevno prelaženje i do 30 kilometara nosi brojne opasnosti i rizike za učesnike, organizatori posebnu pažnju posvećuju pripremama.

 

„Do 1. jula planiramo da uredimo i očistimo sve trase da budu prohodne. Kada su u pitanju prijave imamo oko 1 200 učesnika do sada prijavljenih. Naša očekivanja su da ćemo ove godine imati oko 6 000“, kaže predsjednik Pododobora za „Marš mira 2018“ Munir Habibović. Najavljuje i da će posljednjeg dana učesnici ići izmijenjenom trasom, koja je orginalna iz 1995. godine, te će po prvi puta obići mjesto gdje je bilo oko 1000 mrtvih i ranjenih.

 

Organizacioni odbor za obilježavanje 23. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i Pododbor “Marša mira 2018” objavili su poziv svim zainteresovanim autorima i umjetnicima, koji u svom umjetničkom i autorskom opusu posjeduju video sadržaje, knjige, filmove ili druge vrste umjetničko-dokumentarnih sadržaja, da se do 01.07.2018. godine prijave za učešće u programskim sadržajima, koji će biti prezentovani tokom ovogodišnjeg marša.

 

(RTV Lukavac)