Naslovna AKTUELNO Počinje istraživanje i dokumentovanje starih nišana u Turiji i Poljicu (VIDEO)

Počinje istraživanje i dokumentovanje starih nišana u Turiji i Poljicu (VIDEO)Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona krajem mjeseca marta nastavio je sa realizacijom projekta „Nišani sjeveroistočne Bosne“  na području našeg kantona i SI Bosne. Ovo je nastavak projekta „Stećci TK“, a koji je realizovan tokom 2017. i 2018. godine.

 

Projektom je obuhvaćeno 30 mezarja širom TK ali i dalje, a koja se izdvajaju po specifičnostima nišana koji se nalaze na tim mezarjima.

 

Iz Zavoda kažu da se uglavnom radi o nišanima iz perioda Osmanske vladavine u našoj zemlji.

 

Iz Zavoda navode da specifičnosti sa kojima se susreću pri istraživanju starih mezarja je nedovoljna istraženost starih nišana, kako sa historijografske tako i sa kulturološke i umjetničke strane. Prema mišljenju stručnjaka oni prestavljaju pravi fenomen kojeg posjeduje naša država, a koji se kao spomenička dobra nasljeđa i mogu tumačiti kao svjedok prošlosti. Takvim fenomenom obiluje i općina Lukavac, na kojoj će se istraživanje vršiti na 10 lokacija. Za početak istraživanje i dokumentovanje starih nišana započet će na mezarjima u Turiji i Poljicu.

 

 

Priču o ovoj temi pripremila je Suada Imamović. Preporučujemo video.

 

 

(RTV Lukavac)