Naslovna AKTUELNO Počinje provjera škola na TK: Lažno stečene diplome će biti poništene

Počinje provjera škola na TK: Lažno stečene diplome će biti poništene

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona trenutno vodi dva procesa protiv profesora koji su u ovom kantonu kroz redovan i vanredan obrazovni proces omogućavali dobijanje prolaznih ocjena, odnosno stjecanje diploma o završenoj srednjoj školi, bez da su polaznici morali pokazati znanje.

 

Profesori koji su se bavili malverzacijama lišeni su slobode, a sada je na inspekcijama da izvrše detaljan nadzor nad radom javnih ustanova i privatnih škola koje se bave obrazovanjem odraslih. Kako Klix.ba saznaje, sve lažno stečene diplome u ovom kantonu će biti poništene.Glasnogovornik Tužilaštva Tuzlanskog kantona Admir Arnautović za Klix.ba je potvrdio da su u ovoj pravosudnoj instituciji otvoreni predmeti protiv dva profesora iz Tuzle i Kalesije, koji su osumnjičeni za uzimanje dara ili drugih oblika koristi u zamjenu za upisivanje pozitivnih ocjena u redovnom školskom procesu, odnosno izdavanje diploma bez da kandidat u vanrednom procesu polaže ispit pred komisijom.

 

Vlada Tuzlanskog kantona zadužila je Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove da putem Inspektorata za obrazovanje, nauku, kulturu i sport izvrši nadzor nad radom ustanova koje realizuju formalne programe obrazovanja odraslih i na osnovu toga izdaju diplome.

Inače, obrazovanje odraslih na području TK se vrši u 25 javnih i četiri privatne ustanove. Sve one će u narednih 45 dana biti kontrolisane, a kako je za Klix.ba potvrđeno iz resornog ministarstva, sve diplome za koje se utvrdi da su stečene neregularnim putem će biti poništene, odnosno bit će proglašene nevažećim.

Izvor: Klix.ba