Naslovna AKTUELNO Podrška građana BiH ulasku u Evropsku uniju raste

Podrška građana BiH ulasku u Evropsku uniju rasteVijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je 2. jula 2019. Informaciju o rezultatima istraživanja javnog mnijenja “Stavovi građana o članstvu u Evropskoj uniji i procesu integracija u Evropsku uniju“, koje je Direkcija za evropske integracije provela u aprilu ove godine.

 

Istraživanje pokazuje značajan porast podrške građana ulasku BiH u Evropsku uniju, koja je u poređenju sa prethodnom godinom, veća za preko 20 procenata. U slučaju raspisivanja referenduma za članstvo u Evropskoj uniji 76,6 posto ispitanika se izjasnilo da bi glasali za ulazak u EU. U Federaciji BiH članstvo u EU podržava 86,5 posto građana, u Republici Srpskoj taj procenat iznosi 58,9, a u Brčko Distriktu 69 posto.

 

Stanovnici BiH koji su za ulazak u Evropsku uniju kao razloge podržavanja najčešće navode garanciju trajnog mira i političke stabilnosti (32,6%), slobodu kretanja ljudi, robe i kapitala (28,3%) i poštivanje zakona i propisa (18,8%). Strah od većih troškova života i poreza je najčešći razlog protivljenja ulasku u EU.

 

Na pitanje koja je reforma neophodna za unapređenje svakodnevnog života građana 46,8 posto ispitanika je navelo borbu protiv korupcije, 20,2 posto građana smatra da je neophodna reforma pravosuđa, a 11,9 posto misli da je to reforma socijalnog sistema, odnosno, pravednija socijalna zaštita. Ukupno 25,5% ispitanika smatra da je Evropska unija zainteresovana za pristupanje BiH zbog osiguranja mira i stabilnosti, 24,5% zbog prirodnih resursa Bosne i Hercegovine, dok je 17,3% ispitanika kao razlog navelo širenje evropskog tržišta.

 

Da će najveću korist od ulaska BiH u EU imati mladi navelo je 47,1% ispitanika, 19% građana je odgovorilo da će to biti političari, a 13,8% anketiranih misli da korist neće imati niko posebno.

 

Najveći procenat građana (43,4%) smatra da politizacija procesa integrisanja otežava integraciju BiH u Evropsku uniju, 19,5% građana su kao razlog naveli nespremnost na promjene, dok je 11,2% ispitanika odgovorilo da su to objektivne prepreke, odnosno, obimne reforme u svim sferama života.

 

Istraživanje je provedeno putem CATI metode, na uzorku od 1.201 ispitanika, reprezentativnom na nivou cijele države. Istraživanje je dostupno na web stranici Direkcije za evropske integracije.