Naslovna AKTUELNO Podrška pčelarstvu na području općine Lukavac (VIDEO)

Podrška pčelarstvu na području općine Lukavac (VIDEO)

Općina Lukavac, u saradnji sa Humanitarnom organizacijom Muslim Aid, realizuje projekat dodjele pčelinjih društava i pčelarske opreme, sa ciljem socijalnog i ekonomskog osnaživanja marginaliziranih porodica sa područja općine Lukavac, a u sklopu projekta „Smanjenje siromaštva kroz pčelarstvo u Tuzlanskom kantonu“.

 

Muslim Aid je pokrenuo programe osnaživanja porodica u ruralnim sredinama koji je osmišljen tako da razvija dugoročne i održive projekte koji će pružiti konkretnu pomoć i omogućiti kvalitetniji život porodicama kroz ekonomsko osnaživanje i podršku porodičnom biznisu.


 

Ukupna vrijednost projekta je 39.789,00 KM od čega Općina Lukavac učestvuje sa 40% od ukupne vrijednosti, Muslim Aid sa 40%, te vlastitim učešćem od 20% krajnji korisnici.

 

Nakon provedenog Javnog poziva, zaključeni su ugovori sa 16 krajnjih korisnika kojima će biti dodijeljeno po 5 košnica sa pčelama i cjelokupnom dodatnom opremom za bavljenje pčelarstvom.

 

Na adrese krajnjih korisnika bit će dostavljena pčelinja oprema i društva sljedećih specifikacija: pčelinja društva medonosne pčele – 5 društava sa potvrdom o zdravstvenom stanju pčela, matica nije starija od 1 godine dana, sa 6 ramova pčelinjeg legla i 4 rama meda i perge; LR košnica, ofarbana sa dva nastavka – 5 komada (podnica, hranilica, krov, ramovi sa eko satnom osnovom); zatvarač leta – 5 komada; matična rešetka – 5 komada; jakna i kožne rukavice; dimilica inox, nož, viljuška i metlica; pogača stimular – 10 komada.