Naslovna AKTUELNO Pojeftinilo gorivo u Federaciji BiH

Pojeftinilo gorivo u Federaciji BiH

Nakon što je smanjena nabavna cijena benzinskih i dizelskih goriva u veleprodajnom skladištu u Podlugovima na većini benzinskih pumpi u Federaciji BiH gorivo je pojeftinilo od početka ove sedmice.

 

Cijena dizela snižena je između 10 i 14 feninga i kreće se od 2,06 do 2,26 maraka po litru, objavljeno je na službenoj aplikaciji Federalnog ministarstva trgovine koja pruža informacije o trenutnim cijenama goriva na pumpama u BiH.


 

Cijena benzina je također snižena za pet feninga i sada se kreće od 2,11 do 2,31 maraka.

 

Cijene nafte na svjetskim tržištima pale su i prošle sedmice, četvrtoga zaredom, i to za više od 4 posto, što je posljedica strahovanja ulagača od gospodarskih posljedica zbog širenja koronavirusa u i izvan Kine.

 

Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod razine od 62 dolara zbog bojazni da će širenje korona virusa zbog ograničenja putovanja negativno utjecati na potražnju za naftom u Kini, velikom svjetskom potrošaču.

 

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 28 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 61,76 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 20 centi nižoj cijeni, od 55,39 dolara.

 

Tržišta pozorno prate vijesti iz Kine koja je zbog širenja respiratornog korona virusa obustavila javni prijevoz u 10 gradova. Zdravstvene vlasti strahuju da bi epidemija predstojećeg vikenda mogla zahvatiti znatno šire područje zbog Lunarne nove godine kada milijuni Kineza putuju unutar zemlje ali i širom svijeta.

 

Kina je drugi potrošač nafte u svijetu pa bi ograničenje putovanja utjecalo i na procjene potražnje za energentima. “Moramo biti spremni za loša iznenađenja kada je u pitanju kineska potražnja”, kazao je analitičar Commerzbanka Eugen Weinberg.

 

“Utjecaj ograničenja još je veći budući da se uvode u vrijeme kada Kinezi najviše putuju”, dodaje. Značajniji pad cijena zakočilo je ipak najnovije službeno izvješće o zalihama u SAD-u koje je pokazalo pad zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za 450 tisuća barela.

 

Oporavak cijena priječi pak podatak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da su zalihe u industrijaliziranim zemljama iznad petogodišnjeg prosjeka.

 

OPEC je krajem 2017. zajedno sa skupinom neovisnih proizvođača, uključujući Rusiju, odlučio smanjiti opskrbu za ukupno 1,2 milijuna barela dnevno kako bi spustio zalihe na petogodišnji prosjek i podupro cijene. Krajem 2019. smanjili su opskrbu za dodatnih 500 tisuća barela dnevno, na ukupno 1,7 milijuna barela dnevno.