Naslovna AKTUELNO Pokrenut novi set mjera Vlade Federacije BiH “Korona 2”

Pokrenut novi set mjera Vlade Federacije BiH “Korona 2”

Dugo najavljivani set mjera “Korona 2” Vlade Federacije BiH od danas je aktivan. Mjere su ovaj put u formi uredbi, a tretirani su najugroženiji sektori.

 

 

 

 

Kako je saopćeno, federalna ministarstva okoliša i turizma i poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva su, na osnovu Uredbe o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede FBiH u okolnostima pandemije koronavirusa, danas raspisala javne pozive za podnošenje prijava za dodjelu finansijske pomoći od 30 miliona KM ugroženim poslovnim subjektima iz turističko-ugostiteljskog i 10 miliona KM iz poljoprivredno-prehrambenog sektora.

 

 

 

 

 

Pravo učešća po javnom pozivu iz turističko-ugostiteljskog sektora imaju hoteli, turističke agencije, turoperatori i turistički vodiči, a otvoren je 21 dan od dana objave. Svi zainteresirani ovaj poziv mogu preuzeti na internet stranici Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

 

 

 

 

 

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo kazala je da je vrlo radosna zbog činjenice da je njen višemjesečni angažman i rad na pomoći turističkom sektoru urodio konkretnom pomoći.

 

 

 

 

 

“Zahvalna sam i kolegama u Vladi FBiH koji su me podržali kada sam zatražila da se pomogne turizmu, kao i predstavnicima turističkih privrednika koji su imali strpljenja. Gotovo cijelo ljeto bila sam angažirana na iznalaženju načina na koji trebamo pomoći radnicima u turizmu. Turistički privrednici zadovoljni su iznosom pomoći koja će većini značiti da neće morati zatvarati firme i otpuštati radnike. Pandemija će ostaviti negativne posljedice i moramo se svi zajedno boriti za svako radno mjesto”, rekla je Đapo.

 

 

 

 

 

Pravo učešća po javnom pozivu Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, koji je objavljen na webu ovog ministarstva i koji će također biti otvoren 21 dan od dana objavljivanja, imaju izvozno orijentirana privredna društva, zadruge, obrti i drugi pravni subjekti koji su ostvarili izvoz veći od 30 posto od ukupnog prihoda u prethodnoj godini (vlastita proizvodnja, otkup ili prerada poljoprivredno-prehrambenih proizvoda s teritorije Federacije BiH).

 

 

 

 

 

To se odnosi na meso i prerađevine od mesa (goveđe, svinjsko, ovčije i kozije), mlijeko i prerađevine od mlijeka, meso peradi i njihove prerađevine, ribe (morske i slatkovodne) i njihove prerađevine, voće i prerađevine od voća, grožđe i masline i njihove prerađevine, povrće i njegove prerađevine, med i druge pčelarske proizvode, ljekovito i aromatično bilje i njihove prerađevine i gljive i njihove prerađevine.

 

 

 

 

 

Da bi ostvario pravo na pomoć, korisnik, između ostalog, mora biti upisan u Registar poljoprivrednih gazdinstava (RPG), odnosno Registar klijenata (RK) i registriran kao pravni subjekt, zadruga, obrt ili drugi pravni subjekt iz poljoprivredno-prehrambenog sektora.

 

 

 

 

 

Kriterij za dodjelu pomoći je vrijednost izvoza u periodu od 1.1. do 31.12.2019. godine i to procentualnog učešća u izvozu, formalno ispravnih pojedinačnih zahtjeva u odnosu na ukupnu vrijednost izvoza svih formalno ispravnih zahtjeva za vrijednost vlastite proizvodnje, otkupljenih ili prerađenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda s teritorije Federacije BiH. Na osnovu dobijenog procentualnog iznosa, bit će izračunat iznos sredstava finansijske pomoći za svakog podnosioca zahtjeva i to do 60 posto iznosa od ukupno raspoloživih finansijskih sredstava.

 

 

 

 

 

Drugi kriterij je broj zaposlenih radnika kod korisnika na dan 30.9.2020. godine i to na bazi procentualnog učešća formalno ispravnih pojedinačnih zahtjeva korisnika u odnosu na ukupan broj radnika u privrednim društvima, zadrugama, obrtima i drugim pravnim subjektima iz poljoprivredno-prehrambenog sektora, čiji je zahtjev formalno ispravan. Na osnovu dobijenog procentualnog iznosa bit će izračunat iznos sredstava finansijske pomoći za svakog podnosioca zahtjeva i to do 40 posto od ukupno raspoloživih finansijskih sredstava.

 

 

 

 

 

Opći ciljevi dodjele finansijske pomoći su očuvanje radnih mjesta i osiguranje podrške likvidnosti najugroženijim sektorima ili djelatnostima.

 

 

 

 

 

Privredni subjekti ovu pomoć moći će koristiti isključivo za isplate minimalnih bruto plaća i troškove poslovanja koji su nastali u periodu od 1.7. do 31.12.2020. godine.

 

 

 

 

 

Jedan od uvjeta ovih javnih poziva je i to da korisnici finansijske pomoći ne mogu smanjiti broj radnika u periodu do 31. decembra 2020. godine, a u odnosu na broj radnika na dan 30. septembar 2020. godine.

 

 

 

 

 

Ukupna finansijska sredstva za provedbu ove uredbe osigurana su u Budžetu FBiH za 2020. godinu u iznosu od 90.000.000 KM, a maksimalan iznos pomoći koji se može dodijeliti jednom korisniku, po ovom pozivu ne može preći 700.000 KM.

 

 

 

 

 

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je jučer objavilo javni poziv za pomoć izvoznim privrednim društvima u sektoru industrije.