Naslovna AKTUELNO Za rad u biračkim odborima u općini Lukavac akreditovano 596 osoba (VIDEO)

Za rad u biračkim odborima u općini Lukavac akreditovano 596 osoba (VIDEO)

Izborne aktivnosti su u velikom zamahu i sve aktivnosti trebaju biti okončane do 15. novembra, odnosno do izbornog dana.

 

OIK Lukavac je donio rješenja o imenovanju članova biračkih odbora i uputio prema političkim subjektima. Prošli su rokovi žalbe i nije bilo nikakvih prigovora. Tim rješenjem imenovano je ukupno 596 lica za članove i zamjenike članova biračkih odbora.

 

U narednom periodu slijedi jedan od najvažnijih zadataka u radu OIK –a, obuka svih članova biračkih odbora i njihovih zamjenika. Oni su dio izborne administracije.

 

Plan obuke već je napravljen, a bit će realizovan u Centru za kulturu Lukavac, uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera. Obuka je jednodnevna i nakon nje će biti organizovano testiranje. Provode je članovi OIK-a i kordinatori ove komisije.

 

U OIK-u se nadaju da neće biti odustajanja u radu biračkih odbora kao što je to bilo izraženo na Općim izborima 2018 godine, a u tome vide veliku ulogu političkih subjekata. OIK će ovih dana donijeti odluku o visini naknade za rad u biračkim odborima. Naknada će biti veća nego na predhodnim izborima upravo iz razloga da se stimuliše rad u biračkim odborima.

 

Više o ovoj temi saznajte u video prilogu Alema Meškovića:

 

 

 

(RTV Lukavac)