Naslovna AKTUELNO Posjedovanje zimske opreme obavezno još danas

Posjedovanje zimske opreme obavezno još danas

Vozači u Bosni i Hercegovini još danas su u obavezi posjedovati i koristiti zimsku opremu. Već od sutra mogu svoje gume zamijeniti ljetnim, međutim iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba preporučuju da to ne čine odmah, zbog uslova na putevima, posebno ujutro. I dalje podsjećaju vozače da se pridržavaju saobraćajnih propisa i mjera, kako ne bi ugrožavali ni sebe, ni druge učesnike u saobraćaju.

 

”U periodu od 15. novembra do 15. aprila na teritoriji BiH bilo je zakonski obavezno korištenje zimske opreme, bez obzira na vremenske uslove, koja je podrazumijevala pneumatike sa zimskim profilom na svim točkovima, ili pneumatike sa ljetnim profilom sa dubinom gaazećeg sloja minimalno 4 milimetra i u priboru odgovarajuće lance koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova.


 

Obzirom da obaveza prestaje danas, vozači mogu već sutra krenuti sa zamjenom zimskih pneumatika ljetnima, ali bih preporučila da ne žure sa zamjenom zbog trenutnih vremenskih uslova i još uvijek niskih temperatura, posebno u jutarnjim satima u našoj zemlji”, poručuju iz BIHAMK-a.