Naslovna AKTUELNO Potvrđena optužnica protiv bivših direktora Doma zdravlja Lukavac

Potvrđena optužnica protiv bivših direktora Doma zdravlja Lukavac


Općinski sud Lukavac potvrdio je optužnicu  Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Tarika Arapčića (60) i Mirsada Jarakovića (61), obojica iz Lukavca, zbog postojanja osnovane sumnje da je Arapčić  podstrekavao Jarakovića na zloupotrebu položaja i ovlašćenja, dok je  Jaraković optužen da je  počinio dva krivična djela zloupotreba položaja i ovlašćenja, od čega jedno u pokušaju, te  primanje dara ili drugih oblika koristi i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

 

U optužnici je navedeno da je Arapčić u februaru i martu 2018. godine, kao poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i predsjednik Općinskog odbora SDA u Lukavcu, te ranije i direktor JZU Dom zdravlja u Lukavcu, podstrekavao  i nagovarao  tadašnjeg direktora DZ Lukavac Jarakovića da bez provođenja konkursne procedure i kršeći odredbe pravilnika o radu u radni odnos primi jednu osobu da obavlja poslove čuvara.  Jaraković je pod ovim uticajem i van interesa službe naložio da se ovoj osobi sačini ugovor o radu iako nije zadovoljavao  opće i posebne uslove za ovaj posao, što je i urađeno, te je i nadležnom organu dostavljena poreska prijava za ovo lice.  Do realizacije ugovora i stupanja u radni odnos nije došlo zbog novog zahtjeva Arapčića da se to obustavi zbog saznanja o pokretanju istrage policijskih službenika o tim radnjama.

 

Jaraković se optužnicom tereti i da je u periodu od januara 2017. do juna 2018. godine kao specijalista neuropsihijatar iskorištavao ovlašćenja radi vlastite koristi i protivno interesima službe, postupao suprotno odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti FBiH i bez odobrenja nadležnog kantonalnog ministarstva u privatnom poslovnom prostoru obavljao specijalističke preglede, a nalaze izdavao na zaglavlju DZ Lukavac, ovjeravao ih pečatom ove institucije i potpisivao se na iste, a od više pacijenata je naplaćivao ove preglede i tako sebi pribavio korist.  Također, optužen je i da je od jedne pacijentice tokom pregleda u DZ Lukavac uzeo manji iznos novca kao dar za pregled.

 

Također, prilikom pretresa stana koji koristi Jaraković u Lukavcu je pronađena veća količina municije za pušku čije držanje građanima uopće nije dozvoljeno.

 

(Izvor: RTV SLON)