Naslovna AKTUELNO Povorku ponosa će osiguravati 1.100 policajaca i 150 zaštitara

Povorku ponosa će osiguravati 1.100 policajaca i 150 zaštitaraMUP Kantona Sarajevo je od organizatora povorke ponosa zahtijevao i nabavku betonskih prepreka koje će biti postavljene na svim sporednim ulicama uz trasu kretanja centrom Sarajeva u nedjelju 8. septembra.

Zbog tog zahtjeva organizatori su iznajmili betonske prepreke koje za cilj imaju sprečavanje prolaska motornih vozila i onih koji nisu učesnici povorke.

Kao što je poznato, povorka koja će brojati više od 500 učesnika povorke prošetat će od Vječne vatre u Titovoj ulici do zgrade Parlamenta BiH na Trgu BiH.

 

Po Zakonu o javnom okupljanju policija je zahtjevala dodatne mjere sigurnosti, a upravo to predstavlja angažovanje privatne zaštitarske agencije i betonskih prepreka.

 

Učesnici skupa će, prema riječima organizatora, izlaskom na ulice i šetnjom poslati poruku što će, smatraju, imati i političku vrijednost.

 

“Imat ćemo dva govora ispred Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa kroz koji ćemo skrenuti pažnju na sve probleme s kojima se susreću LGBT osobe i probleme u kontekstu naših vladajućih struktura. To neće biti direktni zahtjevi, ali ćemo ponuditi odgovore na pitanja”, kazala je članica Organizacionog odbora Lejla Huremović.

 

Organizatori su ranije saopćili da povorka ponosa predstavlja vid borbe protiv sveprisutnog nasilja te da zahtijevaju jednak pristup javnom prostoru kao svi ostali građani i građanke.